Aung San Suu Kyis parti får egen majoritet i Burma
Aung San Suu Kyi och hennes demokratiska parti NLD vann stort i Burmas första riktigt demokratiska val. Här är hon på väg till vallokalen på valdagen den 8 november 2015. (Foto: Nicolas Asfouri/AFP/Getty Image)


Burmas folk har med stor majoritet valt ett demokratiskt styre efter 50 år med militär ledning. Idag stod det klart att Aung San Suu Kyi och hennes parti NLD (National Leauge for Democracy) får egen majoritet i Burmas parlament.

På fredagen, meddelade valmyndigheten i Burma att NLD får fler än de 329 platser i parlamentet som behövdes för egen majoritet. Nu kan Aung San Suu Kyi och NLD bilda regering och bestämma vem som ska bli landets president.

Valdeltagandet var stort, och över 80 procent av de röstberättigade röstade. NLD verkar också få ungefär 80 procent av parlamentsplatserna. Trots detta kommer militären fortsättningsvis ha stor makt eftersom de redan har en fjärdedel av platserna i parlamentet. Dessutom är det militären som utser tre viktiga ministerposter, rapporterar SR.

Storseger för den demokratiska oppositionen i Burma

Aung San Suu Kyi kan själv inte ta presidentposten, eftersom grundlagen säger att någon med utländska barn inte kan bli president. Men hon har tidigare sagt att hon kommer att finnas bakom presidenten.

– Så här gör vi för att konstitutionen säger att jag inte får leda landet. Men alla vet att jag är partiledaren och kommer att ta besluten, sade Suu Kyi, till Channel News Asia.

Gratulationer har kommit från flera håll och FN-chefen Ban Ki-Moon berömde president Thein Sein för ”modet och visionen” att leda landet mot demokrati. Samtidigt beklagade han att minoritetsgrupper, i synnerhet Rohingya inte fått rösta.

Från USA säger en talesperson för president Barack Obama att det här på många sätt är en ny möjlighet för Burmas folk, skriver SVT.