Njut av sommarens bär
Att äta hallon direkt från trädgården är inte bara gott det är hälsosamt också. (Foto: Susanne Larsson/Epoch Times)


Passa på nu att ta till vara av sommarens bärskörd. Skogen bjuder på gratis tillgång till toppstjärnorna av det mest hälsosamma vi kan äta, nämligen blåbär. Nu är också hallonen i full mognad och jordgubbarna är proppfulla av naturligt C-vitamin.

Bär och frukter innehåller allehanda nyttigheter, förutom vitaminer så är de också rika på kostfibrer och mineralämnen som vi mår bra av att äta.  Sedan finns det en hel del olika ämnen som skyddar cellerna genom att verka som naturliga ”rostskyddsmedel”, så kallade antioxidanter.

Inom antioxidantforskning har man särskilt fokuserat på den stora grupp som benämns fenoler eller polyfenoler. Det är framför allt de ämnena som bidrar mest till den antioxidativa aktiviteten hos frukter och bär. Det här är något som intresserar Statens lantbruksuniversitet (SLU) i deras forskningsarbete.

Enligt SLU kan fenoler förebygga sjukdom. Både djurförsök och studier på människan har påvisat intressanta fysiologiska effekter av fenolerna. Bland annat kan de påverka den antioxidativa aktiviteten i blodet och ha en antiinflammatorisk verkan. De kan förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, vissa cancerformer, hämmar vissa ögonsjukdomar och motverka åldrande.

Fenoliska ämnen eller polyfenoler finns i större eller mindre mängd i alla vegetabiliska livsmedel, vilka svenskar konsumerar i medeltal ett gram per dag. Förmodligen är det alldeles för litet, anser SLU.

Bärens vackra färger har betydelse för vår hälsa. Färgpigmenten innehåller ämnen, bland annat flavonoider, som kan förhindra vissa former av cancer.

Blåbär och hallon innehåller också lutein, vilket är bra för ögonen, har flera forskningsstudier visat.

Fläderbär används traditionellt för att behandla influensa, förkylning och öronvärk. Det har rapporterats att fläderbär verkar antiviralt mot influensa virus och herpes simplex. Till exempel påvisade studier som gjordes 2004* i ett samarbete mellan forskare från Sverige, Israel, och Norge, att fläderbär hade god effekt mot influensavirus.

Bortsett från hälsoaspekterna så kan vi välja att njuta av färska bär bara för den underbara smakupplevelsen. Om du någonsin har haft nöjet att plocka fullmogna hallon i trädgård eller har upplevt njutningen av att få stoppa munnen full av söta blåbär i en solvarm skogsglänta då vet du vad jag talar om.

Så passa på att frossa på bär- och lägg gärna undan lite för vintern.

Mer att läsa om bär och hälsa: http://berryhealth.fst.oregonstate.edu/health_healing/research_articles/Healthbenefits-berries.htm
http://www.slu.se/?id=551&puff=124

*Zakay-Rones Z., Thom E., Wollan T., et al. Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections. Journal of International Medical Research. 2004;32:132-140.