Njut av julmaten men ät säkert


Att avnjuta ett stort julbord bör vara en angenäm upplevelse. Men det kan ha sina risker. Att vi kanske äter för mycket är en av riskerna. Sedan finns det också faror som vi inte alltid kan rå över men som vi ändå kan undvika med lite kunskap.

För att börja med det vi kan kontrollera med en smula karaktär och sunt förnuft, så är det givetvis hur stora mängder mat vi väljer att äta och vad vi väljer att inmundiga på julbordet.

Ett tips kan vara att passa på att smaka på det som man kanske inte brukar få tillfälle att äta så ofta till vardags, såsom goda fiskrätter. Prinskorv, köttbullar och  potatis äter vet du ju redan hur det smakar så håll igen på  det.

Om du är hemma och förbereder julmaten är det lätt att en och annan smakbit slinker ner medan man donar i köket.Tänk på att det kan bli en hel del till slut om man inte tänker sig för. Ansträng inte magen i onödan.

Hur ofta gör man inte misstaget att äta med ögonen? Ta inte för stora mängder av maten, ät långsamt och undvik snabba påfyllninga. Det tar en stund innan mättnadskänslan infinner sig och då kan det vara för sent. Resultatet bli att du sitter där däst och övermätt.

Kanske kan det vara en god idé att tänka i nya banor när det gäller maträtter. Det finns goda vegetariska alternativ som kan ersätta feta revbensspjäll.

Även drycker mättar ju och stora mängder kolsyrade drycker fyller upp magen. Det är inte behagligt att bli rapig och uppblåst. Ta lite julmust till maten men släck törsten med vatten.

Som dessert kan något syrligt smaka bra. Apelsin blandat med lite  gräddris är gott.

Promenader både före och efter maten är välgörande. Det håller igång  magen och du får en sund aptit på maten och en chans att ”gå ner” den efteråt.

Att slå ett slag för
hygienen kan kanske vara på sin plats. Vare sig vi äter hemma eller ute så kan det vara klokt att tänka på vissa saker. Juletid brukat vara en tid då maginfluensan samtidigt grasserar i samhället. Tänk därför på att tvätta händerna ofta, särskilt när du ska hantera livsmedel.

När du tillreder råa livsmedel som till exempel köttfärs använd gärna en särskild skärbräda och diska noga alla redskap. Tillaga maten så den blir riktigt genomstekt och kyl snabbt ner det som ska sparas till senare. För den som har balkong så kan det vara bra att ställa ut maten där en stund om det är kallt ute. Men täck över den ordentligt och glöm inte bort att det finns matglada fåglar som kan försöka få sig en smakbit.

Skaldjur och majonnäs är känslig mat. Ta inte fram för stora mängder åt gången på julbordet. Mat som stått fram länge i rumsvärmen bör kastas. Använd det sunda förnuftet. Allt som ser konstigt ut, luktar illa och smakar underligt, låt bli!

Det viktigaste är
i alla fall att maten avnjutes i god och avspänd julstämning. Önskar er en fridfull jul.