Nitton dog när varmluftsballong störtade i Egypten
Egyptiska sjukvårdare transporterar en av de dödade i luftballongolyckan från Luxors sjukhus till flygplatsen den 26 februari. En luftballong exploderade och störtade till marken under en flygtur i soluppgången över den antika tempelstaden Luxor i Egypten. (Foto: Khaled Desouki/AFP/Getty Images)


En varmluftsballong störtade till marken i staden Luxor, Egypten, tidigt på tisdagsmorgonen. Nitton turister dog i kraschen. Endast piloten och en av turisterna överlevde.

Enligt ett pressmeddelande från den egyptiska staten flög ballongen på 300 meters höjd när den fattade eld och exploderade.

Ahmed Aboul, talesman för ballongoperatörerna i området, sade till Reuters att en brand började i röret där gasbehållarna kopplas till brännarna. Han betecknade ballongens explosion och kraschen som en olycka.

Piloten överlevde genom att hoppa från korgen, sade Aboud till Reuters.

Bonden Hassan Abdel-Rasoul som såg kraschen, berättade för AP.

”Jag såg turister som fattat eld. De hoppade från ballongen. De försökte fly från elden, men deras kroppar hade redan börjat brinna.”


Nedslagsplatsen för den exploderande luftballongen. (Foto: AFP)

Nedslagsplatsen för den exploderande luftballongen. (Foto: AFP)

Konny Matthews, vicedirektör på Luxors Al Moudira Hotel, beskrev scenen för Reuters. ”Det var en enormt hög smäll. Det var en skrämmande hög smäll, trots att det var flera kilometer från hotellet. Några av mina anställda sade att deras hem skakade”, sade hon.

Kraschen kommer sannolikt lägga sordin på Egyptens redan ansträngda turistnäring. Under de senaste två åren har turismen i Egypten rasat på grund av landets politiska instabilitet.

Statsministern Hisham Qandil och guvernören i Luxor, Ezzat Saad, diskuterar nu vilka konsekvenserna händelsen kommer att få.

En civil kommitté från det egyptiska luftfartsverket utreder kraschen.

Efter en olycka med en luftballong över Luxor 2009, där 16 turister skadades, införde regeringen sex månaders förbud för ballongflygningar.

En av de allvarligast skadade vid olyckan 2009 berättade för tidningen Telegraph att hon blev förskräckt när hon hörde att det inträffat en olycka till. 

”Jag fattar inte att det har hänt igen”, berättade brittiska Linda Lea för Telegraph på tisdagen. ”De lovade att förbättra säkerheten efter den förra olyckan. Dessa ballonger är alldeles för instabila.”

Kraschen 2009 inträffade när en ballong sveptes in i en mobilmast av en vindby.

Några turister verkade inte bli avskräckta av den olyckan. I ett forum på resebyrån Frommers webbsajt, uttryckte de flesta kommentarerna hopp om att förbudet skulle hävas och iver att få sväva i en luftballong över staden.

Att se templen från luften i det tidiga morgonljuset och människorna som sover på hustaken var en ovärderlig erfarenhet för en resenär.

En annan skrev: ”Det var hemskt att höra om olyckan. Jag måste säga att ballongfärden över Luxor var höjdpunkten på min resa, så jag hoppas att de snart kommer att få ordning på saker och ting.”

Ingen av de 26 passagerarna dödades i kraschen 2009.

I tisdagens krasch dog nio turister från Hongkong, fyra japaner, två fransmän, en ungrare och en egyptier, sade det egyptiska hälsoministeriet till BBC. BBC har inte bekräftat men sannolikt är tre andra offer britter.

Översatt från engelska