Nio oberoende kandidater gripna i Peking
Delegaterna deltar i det avslutande mötet av den årliga Nationella folkkongressen i Folkets stora sal i Peking den 14 mars 2011. (Foto: AFP/ Liu Jin)


Kinesiska myndigheter försöker stoppa invånare från att delta i lokala lagstiftande församlingar i Kina genom arresteringar och samordnad mörkläggning i medierna.

I den senaste incidenten, den 16 september, greps nio av Pekings tretton medborgarkandidater i hemmet hos en aktivist. Två journalister från en brittisk tidning greps också av polisen.

Så kallade oberoende kandidater ställer upp i valet i den lokala versionen av Folkets nationella kongress, Kinas fiktiva lagstiftande församling, i hela landet. Valet äger rum i slutet på året.

Trots att det till synes är lagligt i Kina att vara en ”oberoende kandidat” är det svårt att nå ända fram: historiskt sett har posterna fyllts med kommunistpartiets förbundsmedlemmar.

Efter att kandidaterna meddelar att de ställer upp i valet, måste var och en värva tio personer att samfälligt nominera just honom eller henne.

Men de som når så långt blir ofta trakasserade och hotade för att avskräcka dem från att ställa upp.

Kandidater har så här långt varit tvungna att använda Sina Weibo (en begränsad kinesisk version av Twitter) för att offentliggöra sitt valdeltagande, eftersom medierna är förbjudna att rapportera om dem.

Dessa oberoende kandidater är ofta aktivister som har kämpat för att värna om sina lagliga rättigheter och de hoppas kunna använda sådana erfarenheter för att hjälpa andra sårbara grupper.

De senast gripna är Ye Jingchung, Yang Lingyun, Zhang Shangen och Zheng Wei. Gruppen hade samlats i Zheng Weis hem i Jingshan, Dongchengdistriktet i fredags, den 16 september. Andra som greps vid samma tidpunkt var kandidatsponsorn, He Depu, och två journalister från den brittiska tidningen The Guardian.

När Epoch Times ringde upp Jingshans polisstation för att ställa frågor om gripandet, svarade en polistjänsteman att man inte tog emot telefonsamtal från medier och lade sedan på luren.

En kandidat från Haidiandistriktet, Han Ying, berättade för Epoch Times att några av de gripna kandidaterna förflyttades senare, men ingen av dem har släppts.

Trots trakasserierna tror hon inte att kandidaterna kommer att avskräckas.

– Vi har precis börjat förbereda oss, men myndigheterna har redan nu använt dessa metoder som påtryckningar för att få oss att sluta. Det är ofattbart. Det är ju snarare polisen som bryter mot konstitutionen. De vill helt enkelt inte att folk ska ställa upp i valet. Vi tvivlar nu på att de nuvarande representanterna valdes av medborgarna, sade hon.

Zhan Jiang, en kandidat från Haidiandistriktet i Peking, är peppad inför kampen.

– Vi kommer fortfarande att delta… Påtryckningarna från Guangdongprovinsen är också enorma. Vi tror att det kommer bli ännu mer uppståndelse kring valet i Peking.

Översatt från engelska