Nio nyheter som upprörde allmänheten i Kina under 2013
Hans ögon stals.(Foto: STR/AFP/Getty Images)


Trots begränsningarna kring vad som kan rapporteras i statliga kinesiska medier, har åtskilliga nyheter om grymhet, framförallt mot barn, hamnat i rubrikerna. Det har lett till reflektioner bland kineserna över bristen på moral och medkänsla i landet.

1. Pojke fick ögonen utstuckna
Guo Bin, en sexårig pojke från Shanxiprovinsen, blev blind efter att hans ögon stacks ut den 27 augusti. Statliga medier rapporterade att polisen misstänker att pojkens faster begick brottet på grund av en familjedispyt om vem som skulle ta hand om pojkens farfar.

2. Man dödade hotellgäst framför polis
24-årige Guo Yudong grälade med en ung kvinnlig receptionist om en deposition på ett hotell i Chengdu där han var gäst den 19 juli. Hotellreceptionistens far blev så upprörd över att Guo skällt på hans dotter att han dödade honom med en kniv, trots att det var poliser närvarande.

3. Läkare sålde nyfödda barn
En ung kvinna vid namn Dong födde ett barn på ett sjukhus i Shaanxiprovinsen den 16 juli. Hennes förlossningsläkare, Zhang Shuxia, berättade för de blivande föräldrarna att barnet hade syfilis och övertygade dem att ge upp vårdnaden av barnet och låta henne ta hand om det. Zhang kontaktade sedan en människohandlare, som dagen efter köpte barnet för 21 600 yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor) och sedan sålde barnet vidare för 30 000 yuan. Zhang misstänks för att tidigare ha sålt andra nyfödda barn till människohandlare.

4. Polis kastade spädbarn i marken
Som en del av ett vad på fyllan, kastade polismannen Guo Zengxi i staden Anyang i Henanprovinsen ett litet flickebarn mot trottoaren. Barnet fick flera skador, bland annat en skallfraktur. Guo greps senare.

5. Två småbarn svalt ihjäl efter att ha övergetts av sin mamma
Två systrar, båda under 4 år, hittades döda av svält den 24 juli, efter att deras narkotikamissbrukande mamma övergett dem i deras hem i staden Nanjing.

Vid ungefär samma tid inträffade en liknande tragedi. Det handlade om ytterligare en narkotikamissbrukande mamma. Mamman, som var påverkad av metaamfetamin, lindade in sin 5-åriga sons huvud i plast och band fast hans armar och ben med ett rep, vilket ledde till att han dog.

6. Unga flickor utnyttjades sexuellt av tjänstemän och rektorer
Det har rapporterats i media om åtta incidenter i maj som handlade om tjänstemän och rektorer som våldtagit flickor i provinserna Hainan, Anhui, Guangdong, Shandong, Hunan och Henan. Polis och myndigheter var sena med att undersöka händelserna trots allmänhetens ilska.

7. Man dödade ”otrogen” hustru
Den förmögne entreprenören Ji från staden Nanjin fick veta på en fest den 25 april att hans fru hade varit otrogen och att deras barn inte var hans biologiska barn. Han blev full och dödade senare sin fru. De hade ett tre månader gammalt barn tillsammans.

8. Student förgiftade rumskompis på Shanghaiuniversitet
Doktoranden Huang Yang på Fudanuniversitetet avled på sjukhus den 16 april, omkring två veckor efter att ha druckit vatten från en vattenbehållare som ”smakade underligt” på ett studentboende. Polis fann spår av en ovanlig kemikalie i vattnet och grep Lin Senhao, en av Huangs rumskamrater.

9. Biltjuv dödade spädbarn i en stulen bil
En 2 månader gammal pojke lämnades ensam i en bil vid en stormarknad i staden Changchun den 4 mars. Zhou Xijun, 48, stal bilen, och efter att han upptäckte barnet i baksätet ströp han honom och begravde kroppen i snön.

Research av Ariel Tian.

Översatt från engelska.