“Nio kommentarer om kommunistpartiet” firar 8 år
Bokomslaget till "Nio kommentarer".


I november är det åtta år sedan Epoch Times började publicera ledarartikelserien “Nio kommentarer om kommunistpartiet”.

De nio kommentarerna tar i detalj upp det Kinesiska kommunistpartiets våldsamma historia och dess stundande kollaps. Sedan artiklarna började publiceras 2004 har tiotals miljoner fastlandskineser vaknat upp till sanningen och hoppat av partiet, och det har uppmärksammats av kineser runt om i världen.

Fram till den 20 november i år har 127 miljoner kineser meddelat att de lämnar partiet och dess underorganisationer – ungdomsförbundet och unga pionjärer – på hemsidan för den kinesiska upplagan av Epoch Times.

Hur Kina komme
r att övergå till ett samhälle utan kommunistpartiet är nu en fråga som det kinesiska folket kan ställa sig på allvar.

Zhang Xinyu, grundare av rörelsen Global Information Freedom berättade för New Tang Dynasty (NTD) Television att de Nio kommentarerna tränger in på djupet, avslöjar partiet på ett nytt sätt som tydligt beskriver dess natur.

– Åren efter de Nio kommentarernas publicering förstod alla plötsligt saker och ting på ett genomgripande sätt. Innan dess befann vi oss helt nedsänkta i kommunistpartiets kultur, så vi kunde inte uppfatta att något var onormalt, sade Zhang.

Internetskribenten Qingchu
sade att de Nio kommenterarna har chockat det kinesiska folket genom att avslöja partiets ocensurerade historia, och har fått många att förstå att partiet föddes med blod på händerna.

– De historiska händelserna som nämns i de Nio kommentarerna är välgrundade. Jag känner till dessa ganska väl eftersom jag älskar historia, sade Qingchu.

– Alla historiska exempel är baserade på fakta. Men man har dolt historien för oss fastlandskineser, så det lät som sagor till en början. Den här boken avslöjar kommunistpartiets sanna natur. Det är därför som regimen är mycket rädd och försöker förbjuda den.

Qingchu sade också att partiledare hela tiden pratar om hur bra kommunismen är, men alla skickar sina barn och släktingar till länder i västvärlden. Det här visar att de verkligen inte har förtroende för systemet, utan säger det här för att lura allmänheten.

Politiske kommentatorn Li Shanjian sade att de Nio kommentarerna inte bara avslöjar partiets sanna natur och historia, utan även förklarar något  djupare om kultur och ideologi. Många känner i själva verket till partiets våldsamma historia, sade Li. Men när en något mildare ledare väljs börjar de hoppas att det kommer att bli bättre. Men efter att folk har läst och förstått de Nio kommentarerna, inser de att det är helt omöjligt att reformera kommunistpartiet.

Li gav tre orsaker till varför han tror partiet inte kommer att reformeras:

För det första har partiet gjort alltför mycket onda saker. Det ligger bakom 80 miljoner kinesers död. Så många döda och så många brott kan inte sopas under mattan.

För det andra handlar kommunistpartiets enda oro om att skydda och bevara sig självt. Kanske kommer det någon dag eller under en kort period gå med på demokratiska eller medborgerliga reformer, men det kommer endast att göra så för att överleva längre. När det känner att det inte längre är nödvändigt att ge efter, eller när det vill skapa skräck, kommer det utan att tveka börja döda igen.

För det tredje hindrar partiet Kina från att nå en bättre framtid. Just nu är Kinas största problem det snabba moraliska förfallet. Om Kina vill ha en bättre framtid, måste landet återupprätta ett moraliskt system.

Det här moraliska systemet skulle i så fall baseras på Kinas traditionella och kulturella värderingar, och det är i direkt konflikt med kommunistpartiets ideologi. Traditionella och kulturella värderingar kan inte samexistera med partiet. Därför finns det inget hopp för Kina så länge som kommunistpartiet existerar.

Tilläggsrapportering av Liu Hui och Li Jian från NTD.

Översatt från engelska.