Nio döda vid explosion i fyrverkerifabrik
En explosion i en illegal fyrverkerifabrik i Baoji i Shaanxiprovinsen jämnade en byggnad med marken och dödade nio personer. (Foto: Internet)


En explosion i en illegal fyrverkerifabrik i Baoji i Shaanxiprovinsen jämnade en byggnad med marken och dödade nio personer. 

Nio personer dog och dussintals skadades när en explosion raserade en tvåvåningsbyggnad i Shaanxiprovinsen i Kina den 12 januari.

Byggnaden, som låg i byn Shendu i staden Baoji användes som en illegal fyrverkerifabrik. En av ägarna till fabriken flydde och har varit försvunnen sedan dess.

Den lokala tidningen Chinese Commerce sade att polisen spärrade av områden medan tre stora grävmaskiner arbetade sig igenom bråten och massor av brandmän letade efter offer. Fyra ambulanser fanns på platsen för att ta emot skadade. 

Zhang, som bor i trakten, sade i en telefonintervju med Epoch Times att det fanns fyra arbetare på andra våningen och fem på första våningen när explosionen ägde rum, vid 17-tiden den 12 januari. 

– Explosionen gjorde ruiner av byggnaden. Den sista kroppen togs därifrån vid sextiden på morgonen dagen därpå. Alla människor på platsen dog. De var mestadels kvinnor från byarna runt omkring, sade Zhang.

Zhang sade även att fabrikens ägare inte ville att någon skulle känna till att den fanns där och att han därför låste ytterdörren innan han gick hemifrån dagen för explosionen, vilket gav intryck av att ingen var kvar i byggnaden.

– Det var enorma mängder sprängämnen. Inte bara tvåvåningsbyggnaden utan även husen runt omkring påverkades. Omkring ett dussin grannar skadades i sina hem och togs till sjukhus. Polisen spärrade av platsen när de kom. Ägaren som hade gått iväg för att spela mahjong flydde efter att han hörde om explosionen och det är okänt var han befinner sig, sade Zhang. 

Han berättade även att en kolleverantör som höll på att lasta av kol utanför byggnaden, bara några meter från huvudingången, dödades i explosionen. 

De skadade togs till ett sjukhus i Baoji för behandling. 

En annan person från orten sade till Epoch Times att en annan explosion utan koppling till den första ägde rum runt 17.30 samma dag i byn Laoying i samma område, även denna i en fyrverkerifabrik. 

Under de senaste åren har det skett flera explosioner i området i fyrverkerifabriker. Samtliga fabriker har varit hemliga, olagliga fabriker. 

Översatt från engelska:http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/49755/