Nio av Kinas tio rikaste har kopplingar till kommunistpartiet
Rupert Hoogewerf (höger) presenterar Hurun Report, en rapport över Kinas rikaste, 19 oktober 2015. Uppföljningar i statliga medier har visat att nio av tio på listan har kopplingar till kommunistpartiet. (Wang Zhao/AFP/Getty Images)


Kinas rikaste personer har kopplingar till kommunistpartiet, enligt kinesiska statliga medier. Detta understryker hur avgörande partikopplingarna är för att lyckas i Kina, och hur sammanvävt affärsliv och politik är i landet.

Statliga Beijing Youth Daily publicerade nyligen information om hur Kinas tio rikaste personer deltar i landets politik. De tio togs från från Hurun Report, som är en årlig genomgång av Kinas mest förmögna.

Genomgången visade exempelvis att Kinas rikaste man, fastighets- och nöjesmagnaten Wang Jianlin, är medlem av den politiskt rådgivande konferensen, som på papperet är ett slags rådgivande politiskt organ som tjänar som demokratiskt alibi. Flera andra på listan hade också deltagit i den politiskt rådgivande konferensens arbete.

FAKTA: Kinas tio rikaste personer (räknat i dollar)
1. Wang Jianlin, Wanda Group, 34,4 miljarder
2. Jack Ma, Alibaba Group, 22,7 miljarder
3. Zong Qinghou, Wahaha, 21,1 miljarder
4. Pony Ma, Tencent, 18,8 miljarder
5. Lei Jun, Xiaomi Technology, 14,4 miljarder
6. Yan Hao, China Pacific Construction, 14,2 miljarder
7. Robin Li, Baidu, 13,3 miljarder
8. Lu Zhiqiang, China Oceanwide Group of Beijing, 13 miljarder
9. Zhang Jindong, Suning Group, 12,7 miljarder
10. Lu Guanqi, Wanxiang Group, samt Yan Bin, Reignwood Group, båda två 10,2 miljarder

Andra var direkt representerade i nationella folkkongressen, som är Kinas version av en lagstiftande församling, som i praktiken är helt underställd partiet. Det gällde bland annat Pony Ma, som driver internetjätten Tencent, och Lei Jun, grundaren av smartphoneföretaget Xiaomi.

Ovan nämnde Wang Jianlin, liksom ledaren för bildelsföretaget Wanxiang Group, Lu Guanqiu, har till och med deltagit i partiets nationella kongress, som hålls vart femte år.

Affärsverksamhet och politik är helt sammanlänkat i Kina. Att vara medlem av kommunistpartiet och ha vänner inom partieliten hjälper affärsmän att få kontrakt och investeringar i Kinas hårda affärsklimat.

Partiet, i sin tur, drar in affärsmännen i sina politiska möten och andra evenemang för att ge ett sken av delaktighet. Fyra personer på listan – Robin Li, Lu Guanqiu, Jack Ma och Pony Ma – var till exempel med i delegationen som följde president Xi Jinping till USA nyligen.

Även de som inte har några uppenbara partikopplingar backar upp partiet offentligt. Alibaba-grundaren Jack Ma sade till exempel att Google borde ”respektera regeringen” om de vill lyckas i Kina. New York Times kunde 2014 konstatera att fyra av de kinesiska företag som har investerat i Alibaba leds av söner eller sonsöner till före detta partihöjdare.

Rapportering av Larry Ong