Nigeriansk antikorruptionspolis tvingades avgå
Nuhu Ribadu, ordföranden för Nigerias Ekonomi- och finansbrottskommissionen (EFCC) har ombetts att avgå. (AFP PHOTO / Kola OSIYEMI)


En korruptionsbekämpande polisman i Nigeria har tvingats sluta sitt arbete bara två veckor efter det han anklagat en politiker som finansierade den nuvarande presidentens valkampanj.

Nuhu Ribadu har ombetts att avgå som ordförande för Ekonomi- och finansbrottskommissionen (EFCC) i vilken han ledde brottsutredningar mot flera tidigare högt uppsatta personer.

Det har orsakat stor uppståndelse i den fria nigerianska pressen, där Ribadu närmast framställs som en folkhjälte i sin kamp mot korruptionen.

Officiella uppskattningar anger att korruptionen kostar det fattigdomstyngda men oljerika landet motsvarande ungefär två tredjedelar av all hjälp som givits till Afrika sedan 1960-talet. Under den nya presidenten Umaru Yar-adua har Ribadu arresterat sju tidigare guvernörer som lämnade sina tjänster efter valet i maj förra året.

Kampanjen har av många setts som ett försök att avlägsna element från den tidigare presidenten Olusegun Obasanjos regim, som nu förlorat sin politiska immunitet.

Detta bekräftades I början av december då Ribadus organisation arresterade den tidigare guvernören i den oljerika delstaten Delta, James Ibori, och anklagade honom för korruption på 103 punkter.

Utöver en lön på knappt 25 000 dollar om året, hade Ibori 35 miljoner i tillgångar världen över, som i augusti förra året frystes av en domstol i London.

Bland anklagelserna mot Ibori fanns ett försök att muta EFCC-personal med 15 miljoner dollar för att lägga ner utredningen mot honom.

Ibori uppges vara Nigerias rikaste politiker och har fram tills nu setts som politiskt oåtkomlig. Han ansvarade för finansieringen av den nuvarande presidenten, Umaru YarAduas, valkampanj. När en undersökning av hans tillgångar inleddes i London förra året skrev den nigerianska regeringens riksåklagare Michael Aondoakaa till den brittiska regeringen och försökte avstyra utredningen.

Aondoakaas argument var att en rättegång skulle ge Nigeria internationellt dåligt rykte, och att landet istället skulle få erkännandet för processen.

Till följd av brevet hävde domaren frysningen av Iboras tillgångar för en tid, men med hjälp av Ribadus Ekonomi- och finansbrottskommission överklagade Londonpolisen framgångsrikt domarens beslut och gick förbi riksåklagarkontoret.

Ribadus hjälp att sätta sig över den nigerianska regeringen i säkerställandet av rättegången kan ha väckt politisk anstöt.

Två veckor efter Iboris gripande tillkännagav polischef Mike Okiro att han hade beordrat Ribadu att avträda sin post och istället ansluta sig till en ett-årig politisk utbildning.

Enligt polischefen gjordes ”förflyttningen” för att Ribadu ska bli en ”bättre ämbetsman.” Kritiker var dock tveksamma till att en ämbetsman av Ribadus rang skulle behöva extra, uppenbart påtvingad, utbildning och många tror att draget var politiskt motiverat.

– Agerandet mot antikorruptionschefen är ett illa dolt försök att kväsa det enda rättsorgan som försökt ställa höga regeringspolitiker till svars för deras många brott, sade Afrikachefen för Human Rights Watch Peter Takirambudde.

Han menar att regeringen försöker få avskedandet att se ut som en rutinmässig administrativ förflyttning inom polisen.

– I själva verket får Ribadu sparken och hela ansvaret för det ligger hos president Yar-Adua, sade Peter Takirambudde.