Nigerianer reagerar mot Boko Harams slakt av studenter
En bybo talar med guvernören i Borno, Kashim Shettima (mitten) under Shettimas besök i Benisheik, den 19 september 2013, efter en grym attack av Boko Haram-islamister förklädda i militära uniformer i Nigerias nordöstra del där de dödade minst 87 personer, sade en statlig regeringstjänsteman. (Foto: AFP/Stringer)


Dussintals studenter sköts ner när de låg och sov i sovsalar på en lantbruksskola i nordöstra Nigeria tidigt på söndagmorgon. Medan nigerianerna sörjer sina förluster funderar de också över Boko Harams terroriststyrkor, som tros vara ansvariga för attacken.

Kingsley Obiakor från  Abagana i Nigeria, frågade via Facebook: ”Nigeria, mitt land, vilken väg leder framåt?”

”Det är verkligen sorgligt att mitt lands framtid förstörs av terrorism”, skrev han. Han sade att alla statliga metoder tycks ha misslyckats, Obiakor slog ett slag för det omtalade Sovereign National Conference (SNC).

En del nigerianer
uppmanar till en konferens för att sammanföra olika etniska och sociala grupper för att diskutera en framtidsväg. En liknande konferens i Etiopien bidrog till att lösa interna tvister och utarbeta en ny konstitution.

Söndagens attack på lantbruksskolan i delstaten Yobe var en av flera som begåtts mot studenter av Boko Haram i sommar. Den islamistiska gruppen ser skolor som en symbol för västerländsk utbildning vilket de är emot.

Den tidigare försvarschefen, general Martin Luther Agwai, sade att militärstyrka inte kommer att få ett slut på Boko Harams terror som har sina rötter i politiska och sociala problem.

”Man kan aldrig lösa dessa problem med militära lösningar”, sade han vid ett bokutgivningsevenemang på lördagen innan attacken, enligt Nigerias Daily Post.

”Militären kan alltid vara en möjliggörande kraft, de kan stabilisera området men det är en politisk, social och ekonomisk fråga och innan man har tagit itu med dessa frågor kan militären inte ge någon lösning”, medgav han.

Mdyusuf Maikanti, affärsman i Abuja, Nigeria, skrev på söndagen på Facebook:  ”Nigerianer har anledning att vara upprörda. Men låt oss komma ihåg att fienden är terroristerna och att vi står inför dem tillsammans. Tyvärr, även med en våg av marktrupper skulle händelser som dessa fortfarande inträffa men vi måste fortsätta vara fokuserade”.

Edreez Bouker Abberh, bosatt i Lagos, Nigeria, skrev på Facebook : ”Jag är djupt bedrövad över den fruktansvärda nyheten om beväpnade män som sanslöst tog 40 lovande unga studenters liv. Den här dagen är inte en dag för oss att anklaga och peka finger, utan snarare en dag att handla snabbt för att få förövarna inför lagen och stödja våra säkerhetsorgan för att förhindra sådana här attacker i framtiden. Om våra unga är det här landets framtid då måste vi vara beredda att göra allt för att skydda dem”.

Förra veckan släppte Boko Harams ledare Abubakar Shekau, en obekräftad video som förlöjligar dem som trodde att han var död och lovade fortsatta aktioner. Även om Shekau ses som en ledare tros Boko Haram bestå av löst relaterade fraktioner som inte säkert arbetar under ett centralt kommando.

Zanna Mustapha, guvernör i den nordöstra delstaten Borno, driver en kampanj för att ta itu med de grundläggande orsakerna till terrorismen i regionen. Borno och Yobe har båda haft undantagstillstånd sedan maj.

Mustapha berättade för Associated Press i augusti: ”Vi försöker att titta inåt på vad som är den direkta orsaken och vilka människorna i Boko Haram är.”

Staten vill satsa på kunskap och resurser med psykologer, jordbruksexperter, säkerhetsstyrkor och annat som kan vända unga män från Boko Harams rekryterare mot en produktiv och sund väg istället.

Översatt från engelska