Nigeria: Våldsamma sammandrabbningar i Jos
Anställda från Röda Korset bistår skadade civila i oroligheterna i Jos den 30 november 2008. (AFP PHOTO / PIUS UTOMI EKPEI)


Våldsamma sammandrabbningar mellan kristna och muslimska grupper i staden Jos i centrala Nigeria har krävt hundratals liv.

Enligt nyhetsbyrån AFP bröt oroligheterna ut efter att valresultatet visade att det liberala Peoples Democratic Party (PDP) som styr landet på central nivå besegrat det konservativa All Nigeria Peoples Party (ANPP) i de lokala valen. ANPP har sitt starkaste säte i landets norra delar.

Fler än 400 personer sägs ha dödats i konflikten.
– Jag var i den centrala moskén i eftermiddags och räknade till 378 lik, och när jag skulle gå bars ytterligare tre kroppar in, sade korrespondenten Aminu Manu i den franska radiokanalen RFI.

Liknande sammandrabbningar mellan olika grupper inträffade i Jos 2001 då omkring tusen personer dödades på sex dagar. Läget har varit fortsatt spänt mellan de båda grupperna.

Enligt Human Rights Watch är det snarare politiska och ekonomiska frågor som ligger till grund för de kvarhängande konflikterna än skiljda trosuppfattningar.

Regionala muslimska och kristna fredsmäklare har arbetat med att minska på spänningarna på gräsrotsnivå och även regeringen har gjort en del insatser.

Nigerias informations- och kommunikationsminister John Odey är orolig för att våldsamheterna kan komma att underminera de reformer som regeringen initierat, meddelar Vanguard.

Nigeria har ett oroligt förflutet. Sedan självständigheten från Storbritannien 1960 har landet härjats av inbördeskrig, svält, militärkupper och korruption. 1999 antogs en ny konstitution av en relativt demokratiskt vald regering och sedan dess har Nigeria haft allmänna val. Landet bedöms dock vara ett av världens mest korrupta länder.

I landet lever drygt 250 olika folkslag och stammar. Huasa-fulani lever i de norra regionerna och av dem är många muslimer. Yoruba i väster och ibo i öster är till största delen kristna. Detta är de tre huvudgrupperna.