News of the World lägger ner efter skandalen med telefonavlyssning
Människor går framför Three Thomas More Square, hemvist för News International som ger ut tidningen News of the World, London 7 juli 2011. (Foto: Peter Macdiarmid/Getty Images)


News of the World, den brittiska tabloidtidningen som har anklagats för att ha avlyssnat celebriteters och politikers telefoner, kommer att läggas ner inom kort, säger företaget.

Tabloiden är en av de äldsta och en av bästsäljarna i Storbritannien men denna söndags utgåva kommer att bli den sista, sade News Internationals styrelseordförande James Murdoch i ett uttalande på tabloidens webbsida.

”De bra saker som News of the World gör har dock solkats ner med ett beteende som var fel. Om de nyligen inträffade anklagelserna är sanna var det grymt och har verkligen ingen plats i vårt företag”, slog Murdoch fast.

Han tillade: ”The News of the World har som uppgift att hålla andra ansvariga. Men den misslyckades när det kom till den själv.

News of the World, som har funnits i tryck i 168 år, säljer omkring 2,8 miljoner exemplar per vecka och fokuserar främst på kändisskvaller och skandaler.

Murdoch, son till ägaren av News Corp, Rupert Murdoch, sade att företaget ”gjort uttalanden till parlamentet utan att ha full tillgång till fakta” och tillade att ”det här var fel”.

Tidningen lämnade information till polisen för att visa ”att dessa frågor gällde endast en reporter,” tillade han.

Han sade också att han tillät tidningen att göra upp i godo med offren för avlyssningen. ”Jag vet att jag inte hade en komplett bild när jag gjorde det,” sade han. ”Det var fel och något som jag ångrar djupt.”

Under de senaste
dagarna har anklagelser cirkulerat om att tabloiden avlyssnade telefonen tillhörande en försvunnen 13-årig flicka som senare befanns ha blivit dödad.

Rupert Murdoch själv kallade tidningens agerande ”beklagligt och oacceptabelt” och tillade ”att vårt företag måste helt och hållet aktivt samarbeta med polisen i alla undersökningar”, enligt ett uttalande på internet.

News Corporation är världens näst största mediagrupp, med ägande i USA, Europa, Australien, Latinamerika och Asien och omfattar filmproduktion, kabelnätverk, satellit-tv och publikationer.

Översatt från engelska