Newgrange markerar starten på ett gott nytt år
Gången i Newgrange i Irland upplyst vid vintersolståndet. (Foto: Courtesy of The Office of Public Works, Ireland)


Den längsta natten på året hade just passerat, en ny dag började gry och en handfull människor väntade i mörkret i det neolitiska monumentet i Newgrange i länet Meath på Irland. En ljusstrimma tog sig in i gången och lyste upp den centrala kammaren just före klockan 9.00, precis på samma sätt som när monumentet byggdes för mer än 5000 år sedan.

Tyvärr hindrade dimman solen från att göra en ännu mer spektakulär entré i den centrala kammaren. Samma fenomen kan bevittnas två dagar före och två dagar efter vintersolståndet den 21 december. De utlottade besökarna på lördagen var mer lyckosamma och fick en klar himmel.

lair Tuffy från Office of Public Works (OPW) som är ansvarig för platsen och det närliggande besökscentrat Brú na Bóinne har pratat med Epoch Times om detta års aktiviteter.

Tuffy förklarade att det fanns en stark känsla när de kom in i passagen att de förmodligen inte skulle få se solljuset i sin fulla prakt på grund av molnigheten. Hela upplevelsen fick därför en annan känsla. 

– Folk var ganska filosofiska, sade Tuffy.

George Eogan, som har arbetat de senaste 50 åren i Boyne valley där Newgrange är beläget, informerade gruppen om det omgivande områdets historia och om själva Newgrange, när alla var samlade i den centrala kammaren.

Dr. Edward C. Krupp, chef på Griffith Observatory i Los Angeles, pratade också inför gruppen.

– Han var väldigt bra på att berätta om astronomin och hur viktigt det måste ha varit för människor för 5000 år sedan, sade Tuffy.

– Vi bara småpratade i mörkret och väntade… vi kunde se ett visst ljus på golvet eftersom dagsljuset tränger igenom men vi hade inget solljus… Det var ändå underbart att vara där och veta att den längsta natten nu var över, sammanfattade Clair Tuffy.

Den första personen som kom ut ur monumentet efter soluppgången var Siobhan Ambrose som rest från Tipperary. Ambrose var en av de lyckosamma personer som valts ut att närvara efter lottning.

– Vi väntade spänt på att solen skulle skina men tyvärr gjorde den inte det… Det var väl värt resan hit och jag är glad att jag kom, sade Ambrose som också rådde alla som valts ut att försöka komma.

Robert Devriese, belgisk ambassadör i Irland, och hans fru trotsade det kalla irländska vädret för att närvara vid vintersolståndet i Newgrange, som gäst till OPW.

– Det var en helt hänförande upplevelse att vara här, sade Robert Dervriese utanför det 5000 år gamla monumentet.

Robert Devriese och hans fru tyckte också om det tal som gavs beträffande platsens historia i huvudkammaren.

– Det var jättebra … det var en upplevelse jag betraktar som unik och jag känner mig privilegierad över att få vara här, sade Joe Costello TD från Labourpartiet. Costello var en av ett fåtal lyckosamma som hade fått närvara vid ett vintersolstånd vid ett tidigare tillfälle för 25 år sedan. Han var nöjd över att vara där igen, trots att solen inte kom fram.

Dublins borgmästare, Emer Costello, tyckte att det var en verkligt enastående upplevelse. Likt de flesta andra närvarande var hon något besviken över väderförhållandena men upplevelsen var ändå fantastisk. Costello var speciellt stolt över att vara där eftersom hon och hennes familj ursprungligen kommer från Dundalk som ligger nära Newgrange.

John Jameson, som är arkeolog och jobbar på en nationalpark i Florida, beskrev upplevelsen som underbar, högtidlig och nästan religiös tidvis. Jameson var i kammaren tillsammans med sin svärson Joseph Basford.

Jameson var imponerad av den förankring Brú na Bóinne-parken har hos lokalbefolkningen.

– Lokalbefolkningen har i decennier skyddat den här platsen, det ska inte underskattas, det händer inte ofta i stora delar av världen… saker [platser] plundras och respekteras inte, sade Jameson.

Dr Martin Mansergh, statssekreterare på finansdepartementet, fanns också bland de närvarande.

– Jag sade till en lokal pastor igår att jag skulle till ett förkristet firande idag, sade Mansergh.

Dr Mansergh var också tankfull.

– Det är en underlig och rörande upplevelse, när man kommer till Newgrange börjar det nya året idag, inte om tio dagar.

Han menade också att platsens 5000-åriga historia ger en känsla av perspektiv.

Det mulna vädret förstörde inte det goda humöret och den positiva atmosfären som alla åskådare hade med sig. För många var denna nadir i vinterkalendern orsak till firande eftersom det markerade återvändandet till längre dagar och ett nytt friskt år.

Familjen Bolgers från Trim i Meath hade rest till Newgrange eftersom det som herr Bolger beskrivit det ”absolut är mycket bra för själen… det finns tillräckligt med olycka och dysterhet, vi bara gaskar upp oss, barnen älskar det, den friska luften, går inte av för hackor.” Bolger vidhöll att barnen skulle vara tillbaka i skolan samma dag.

För Peter McKenna från Derry var det tredje gången gillt då han vid sina tidigare två försök inte fick plats längst fram på grund av allt folk. Han besökte därför de liknande platserna i Knowth och Dowth, men den här gången kom han äntligen till Newgrange.

– Vi kom helt enkelt för att hedra våra förfäder som byggde denna enorma grav och också för att bära bud om ett gott nytt år och hoppas det är bättre och mer positivt än det föregående, sade Kevin Gartlan från Carrickmacross, som har kommit till Newgrange de senaste 25 åren.

Newgrange byggdes för omkring 5000 år sedan vilket gör att det är äldre än Stonehenge i England och den stora pyramiden i Giza i Egypten. Newgrange är tillsammans med andra liknande platser i Boyne valley, som kallas Brú na Bóinne (floden Boynes krök), såsom Knowth och Dowth, betecknade som världsarv av UNESCO.

Besökscentret i Brú na Bóinne drivs av de irländska myndigheterna och öppnades i juni 1997 för att tolka och skydda de neolitiska monumenten i Newgrange, Knowth och Dowth.

Centrat startades för att forska kring kulturen som byggde monumenten och berättar om kulturens livsstil, dess byggnader och begravningsritualer. Det finns en utställning med bland annat en exakt kopia i full skala av kammaren i Newgrange. Centrat är också startpunkten för alla besök i Newgrange.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/26948/