New York Times-reporter saknad i Kina


En reporter för New York Times försvann nyligen i Kina. Zhao Yan satt tidigare i fängelse i tre år för att han gjorde efterforskningar till en artikel om omständigheterna kring hur förre regimledaren och generalsekreteraren för kinesiska kommunistpartiet, Jiang Zemin, avgick.

En artikel från den 12 september citerar Zhaos äldre syster som sade att han försvann precis efter att han fått ett uppdrag av New York Times att genomföra en intervju utanför staden han bodde i. Varken hans familj eller arbetsgivare kunde få tag på honom och hans mobiltelefon hade då varit avstängd i tre dagar.

Enligt Boxue network försvann Zhan Yi i Guangxiprovinsen där han gjorde research för tidningen.

Före det kinesiska kommunistpartiets centralkommittés fjärde plenisession 2004 publicerades en artikel i New York Times som förutspådde att Jiang Zemin skulle avgå som ordförande för den centrala militärkommissionen. Tio dagar senare greps Zhao i Shanghai, anklagad för att ha avslöjat statshemligheter.

Zhao ställdes inför rätta i Peking och befanns skyldig till bedrägeri, men frikändes från att ha avslöjat statshemligheter och dömdes till tre års fängelse. Efter att han släpptes i september förra året har han fortsatt arbeta med research för New York Times.