New York en av 15 städer där man får gratis hagelgevär?
Naomi (efternamn undanhålls) inspekterar ett hagelgevär att köpa för att ha som skydd i hemmet, på "Get Some Guns & Ammo "-skjutbanan den 15 januari 2013 i Salt Lake City, Utah. (Foto: George Frey / Getty Images)


Trots att Obama-administrationen försöker minska vapenhandel, vill andra gupper i samhället se till att befolkningen i vissa städer kan känna sig trygga med hjälp av vapen. En grupp, som kallar sig Beväpnat medborgarprojekt (Armed Citizen Project), planerar att dela ut hagelgevär i 15 städer och New York kommer att vara en av dem.

”Vår hypotes är att brottslingar inte vill dö i hallen”, sade Kyle Coplen, utexaminerad från Houstons universitet, som kom på planen. ”Vi anser att samhället borde använda denna rädsla för att avskräcka från brott”.

Coplen berättade för New York Daily News att projektet kommer till New York snart. ”Vi kommer – och vi kommer att sätta hagelgevär i händerna på ansvarsfulla medborgare”, sade han.

Coplen syftar till att man ska beväpna omkring 25 procent av människorna i områden som har medelhög eller hög kriminalitet ”för att skapa vapenrika zoner”, enligt projektets hemsida. Gruppen ger människor ett 200-dollars enkelskotts hagelgevär och fri vapenutbildning, under förutsättning att sökandena klarar nödvändig säkerhetsprövning.

”Målet är att finna om det finns ett orsakssamband mellan ökad förekomst av skjutvapen och graden av brott”, sade Coplen.

Initiativet startades i Houston.

I New York emellertid berättade polischef Raymond Kelly för Daily News att projektet inte skulle kunna dela ut vapen. ”Man behöver ha tillstånd … så uppenbart kan man inte genomföra det här”, sade Kelly.

New Yorks polisdepartement (NYPD) kan neka tillstånd av olika orsaker, bland annat för att den sökande saknar karaktär.

Under tiden finansierar Coplen presentgevären genom privata donationer. Han är inte orolig över NYPD:s hållning.

”Det är en juridisk kamp och jag är definitivt beredd att ta upp kampen med dem”, sade han.

Efter att ha fått veta att avgiften för att ansöka om ett tillstånd för hagelgevär är 140 dollar samt en avgift för fingeravtryck är 91,50 dollar, sade Coplen: ”Jag antar att Bloombergs (borgmästare i NY) administration inte vill att fattiga människor ska kunna försvara sig. Jag antar att rätten kvarstår för eliten”.

Översatt från engelska