Neutriners identitetsbyte gav Nobelpris i fysik
Från vänster till höger: Anne L'Huillier, medlem i Nobelkommittén för fysik, Göran K Hansson, ständig sekreterare vid Kungliga Vetenskapsakademien, och Olga Botner, medlem i Nobelkommittén för fysik, sitter framför skärmen som visar vinnarna av årets Nobelpris i fysik - Takaaki Kajita (v) och Arthur B McDonald under presskonferensen den 6 oktober 2015, Kungliga Vetenskapsakademien, Stockholm. (Foto: Jonathan Nackstrand/Getty Images)


Tataaki Kajita och Arthur B McDonald fick årets Nobelpris i fysik för sin upptäckt att neutriner kan byta identitet, vilket visar att de har massa.

— Det fanns ett ”heureka-ögonblick” i vår forskning, sade McDonald i telefonintervjun som SVT sände live från Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm.

De båda får priset för ”avgörande insatser i experiment som avslöjat att neutriner byter identitet”, vilket pekar på att neutriner har massa.

”Upptäckten har ändrat vår förståelse av materians innersta och kan visa sig avgörande för vår bild av universum”, skriver Vetenskapsakademien i sin motivering.

Japanen Takaaki Kajita är född 1959. Han jobbar på Institute for Cosmic Ray Research och är professor vid Tokyos universitet. Arthur B McDonald från Kanada är född 1943, och är professor vid Queens University i Kanada.