Nelson Mandela dog vid 95 års ålder
Sydafrika, Johannesburg: Ett foto taget den 25 augusti 2010 visar den tidigare presidenten i Sydafrika, Nelson Mandela. (Foto: Nelson Mandela Foundation/ Debbie Yazbek/AFP)


Sydafrikas och världens stora frihetsikon Nelson Mandela som av många kallades för ”Madiba” har avlidit. Mandela somnade in fridfullt i hemmet i Johannesburg igår kväll, 95 år gammal.

”Vår älskade Nelson Mandela, presidenten som grundade vår demokratiska nation, har avlidit. Han somnade in fridfullt”, sade Zuma i ett tal till nationen.

Tillkännagivandet gavs av Sydafrikas president Jacob Zuma, rapporterade AP.

”Han vilar nu och har fått frid, sade han och tillade att ”vår nation har förlorat sin största son. Vårt folk har förlorat en far”. ”Må hans själ vila i frid, Gud välsigne Afrika”.

”Han fick vår kärlek genom sin ödmjukhet, medkänsla och mänsklighet”, sade han.

Enligt CNN ska Mandela få en statlig begravning, och Zuma har beordrat att alla flaggor ska flagga på halv stång.

Bilder uppladdade på Twitter visade en stor medienärvaro utanför hemmet i Houghton på torsdag kvällen. Vägen utanför var stängd för trafik och polisen patrullerade.

Mandelas äldsta dotter Makaziwe sade till Daily Telegraph tidigare i veckan att han låg på ”dödsbädden”.

”Det finns stunder när man kan se att han kämpar. Att kämpaglöden fortfarande finns där”, sade hon.

”I brist på bättre ord även på sin dödsbädd lär han oss saker – lektioner i tålamod, kärlek och tolerans” sade Makaziwe till BBC.

Mandela var respekterad i hela världen för sin kamp mot rasismen i Sydafrika under apartheidtiden. Han tillbringade 27 år i fängelse och blev senare vald till Sydafrikas första svarta president. Han var president mellan 1994 och 1999 innan han avgick.

I Sydafrika kallas han ofta för sitt klannamn ”Madiba” på språket xhosa, och ibland ”Tata” som betyder far.

Mandela fick Nobels fredspris för att han fick ett slut på det förtryckande apartheidsystemet utan att ta till våld.

År 1962 arresterades han anklagad för att ha orsakat en strejk.

”Vid 01.30 på morgonen den 30 mars, väcktes jag av att det knackade hårt på min dörr, polisens omisskännliga signatur. ´Tiden är inne´, sade jag till mig själv när jag öppnade dörren och möttes av ett halvt dussin beväpnade säkerhetspoliser”, har Mandela berättat.

Han dömdes sedan till livstids fängelse och släpptes 27 år senare.

Sedan i september i år har han fått vård dygnet runt i hemmet efter att han skrevs ut från sjukhuset. Han kämpade mot lunginflammation vid den tiden.

Nelson Mandela kommer att begravas på söndag 15 december.

Sydafrikas president Jacob Zuma sade på fredagen, enligt AP, att en minnesstund i Johannesburgstadion kommer att hållas för Nelson Mandela på tisdag, 10 december.

Den kommande söndagen, 8 december, kommer att bli en nationell dag för bön och eftertanke. Zuma tackade folk från hela världen som skickat kondoleanser till Mandelas famil.