Nedtystat om skadad olympisk dansare


Trots att Liu Yan skulle ha uppträtt som solist under invigningen tystades nyheten om hennes allvarliga skada ned.

Den kinesiska kommunistregimen tystade ner nyheten om ett tragiskt fall som ledde till att huvuddansaren vid invingen i Peking förlamades från höfterna och nedåt.

Dansaren Liu Yan blev allvarligt skadad under en repetition för den olympiska invigningen den 27 juli. På kinesiska internetforum har ilskan svallat efter att nyheten om olyckan — vilken inte publicerats förrän den 6 augusti — snabbt togs bort av censuren.

Pressade av reportrar på en nyhetskonferens i Peking dagen efter invigningen erkände den verkställande direktören Zhang Yimou att en dansare skadats, men han nämnde inte Lius namn. Den 11 augusti bekräftades dansarens förödande skada av kinesisk media och bilder på Liu från sjukhuset dök upp på internet. Liu, 26 år gammal, föll mer än tre meter när hon skulle hoppa till en rörlig plattform, manövrerad av soldater från folkets frihetsarmé. Detta rapporterade Yangzi Evening News. Plattformen flyttades innan Liu kunde sätta fötterna på den och hon föll till marken där hon landade på rygg.

Liu skulle ha varit den enda solodansaren under invigningen enligt en artikel i Shanghai Daily den 13 augusti. I invigningen deltog 14 000 dansare varav 9 000 var soldater från folkets frihetsarmé.

Shanghai Daily citerade läkare på ett av Folkets frihetsarméns sjukhus i Peking som sade att den unga kvinnan med största sannolikhet skulle få tillbringa resten av sitt liv i rullstol och vara beroende av andras omvårdnad. Ingen förklaring har givits till varför nyheten förblivit nedtystad tills två och en halv vecka efter olyckan. Uppretade bloggare har cirkulerat rapporter om att det tog över en timme för ambulanspersonal att komma till platsen och att läkare därefter opererade dansaren i sex timmar.

Hennes föräldrar – en regeringskader och en sjukvårdsarbetare – var enligt rapporter förkrossade över nyheten och skyndade sig till Peking från Inre Mongoliets huvudstad, Huhehaote.

När organisatörer från invigningen slutligen trädde fram med information om olyckan hade verkställande direktör Zhang Jigang varma ord för den dansare som fallit.

– Vi kommer för alltid att behålla ditt namn på listan över artister i invigningen, uppges han ha sagt.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/china/beijing-olympic-dancer-crippled-2633.html