Nederländerna vill stoppa drogturismen
Coffeeshop Checkpoint i Terneuzen. (Foto: Ed Oudenaarden/AFP/Getty Images)


Nederländerna som är välkänt för sin liberala drogpolitik letar nu efter ett sätt att hindra turister från att köpa droger.

Användningen av mjuka droger, såsom marijuana för personligt bruk, är officiellt tolererat av nederländska myndigheter och drogerna är tillgängliga för allmänheten i så kallade coffee shops.

Nederländska justitieministern Ivo Opstelten säger att narkotikaturismen i Nederländerna är en källa till irritation och kriminalitet, och bör inte vara en ”turistattraktion” enligt nederländska televisionen NOS.

Den nya nederländska koalitionsregeringen, som kom till makten förra månaden, intar en hårdare ställning mot Nederländernas liberala narkotikapolitik.

Ivo Opstelten föreslog förra veckan att man skulle införa ett kortsystem så att endast lokalbefolkningen kan köpa droger på coffee shops. Detta skulle göra det nästan omöjligt för turister att kunna köpa droger i fortsättningen, enligt Ivo Opstelten.

Amsterdams borgmästare Eberhard van der Laan, berättade för NOS att 1 miljon av de 4 miljoner turister som besöker Amsterdam varje år, kommer dit för att besöka coffee shops. Han anser att regeringens planer bara kommer att öka brottsligheten eftersom han tror att drogförsäljningen då skulle flytta ut på gatan istället.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/46366/