Naturliga simbassänger - bad utan kemikalier (Video)
Naturens egen badbassäng. (Foto: Dave Pagan Butler)


Filmaren och gör-det-själv-mästaren Dave Pagan Butler går i spetsen för en ny trend med ekologiska simbassänger. Kemikaliefritt. Här håller djur- och växtlivet rent.

Naturliga bassänger består av att kombinera två lika stora ytor: en grund damm med allt djur- och växliv som ingår i det, och en djup bassäng för bad i rent och klart vatten.

Inga kemiska bekämpningsmedel tillsätts vattnet för att hålla det rent, vilket gör vattnet tjänligt för både människor och djur. Det är djur- och växtlivet i det omgivande grunda området som renar vattnet. De upprätthåller hälsan i vattnet genom att syresätta, filtrera och ta bort de näringsämnen som annars skulle göra det möjligt för algerna att växa.

Lootusdamm.

Lotusdamm. (Foto: Dave Pagan Butler)

Dave Pagan Butler har gjort DVD-skivor och manualer där han visar hur man bygger en egen ekologisk bassäng, antingen som ett gör-det-själv-projekt eller med hjälp av proffs. Men den kräver inte att man anställer specialist-elektriker eller VVS-entreprenörer.

Poolen byggs. (Foto: Dave Pagan Butler)

Poolen byggs. (Foto: Dave Pagan Butler)

Dave delar också fantastiska gör-det-själv-tips, som hur man isolerar simområdet för att bevara värmen från solen, eller hur man gör ett tyst bassängfilter tillverkat av skrot och lokal VVS, och hur man bygger ett solcellsdrivet, djurvänligt cirkulationssystem.

Dessa dammar är billigare att bygga och underhålla än kommersiella installationer. De drivs av solenergi och kräver inga kemikalier för att hålla bassängen ren.

Utvidgat poolområdet. (Foto: Dave Pagan Butler)

Utvidgat poolområdet. (Foto: Dave Pagan Butler)

Dave hoppas kunna inspirera andra att bygga egna naturliga simbassänger och njuta av bad i kemikaliefria vatten till ljudet av fåglar, trollsländor, grodor och glada människor.

Honungsbakterier kan komma att ersätta antibiotika

Kinas vattenföroreningar är ”bortom all kontroll”

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri