Naturgasmöte i Bulgarien – Putin uteblev


”Naturgas för Europa – säkerhet och samarbete” är mottot för EU-toppmötet om energi som inleddes i Bulgariens huvudstad Sofia på fredagen. Mötet organiseras av Bulgariens regering och pågår i två dagar.

Tio statschefer och andra högt uppsatta tjänstemän från fler än 30 naturgasproducerande länder från Europa och USA deltar på mötet och EU-kommissionens ordförande Jose Barroso kommer att hålla tal.

I en intervju med den bulgariska dagstidningen 24 Chasa förklarade Bulgariens president Georgi Parvanov varför han önskar se Bulgarien spela en roll på världens energimarknad. Bulgarien har mist sin position som ett strategiskt energicenter efter att ha stängt de små reaktorerna i landets kärnkraftverk. Detta har minskat möjligheterna för naturgasförsörjning och har lett till att regeringen lagt fram några avgörande förslag.

Rysslands premiärminister Vladimir Putin lämnade återbud till toppmötet i sista minuten. Parvanov hävdar att det är tvisten om naturgastillgångar mellan Ryssland och Bulgarien ligger bakom Putins beslut att inte närvara på mötet.

Den ryska dagstidningen Kommersant rapporterade att Putin annullerade sin Sofiaresa som en protest mot Nabuccoprojektet som förespråkar gasförsörjning från annat håll än Ryssland, och som stödjs av EU och USA. Enligt tidningen kan detta projekt komma att skada relationen mellan Ryssland och EU.

Bulgariens utrikesminister Ivailo Kalfin pekade på en annan anledning till att Putin avböjde mötet, South Steamprojektet som ännu inte har avslutats. South Steam är ett pipelineinitiativ, vars tanke är att transportera rysk naturgas till Österrike och Italien genom Bulgariens territorium.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/15837/