Nattsvart för Saab Automobile
Spykers chef Viktor Muller ser bekymrad ut på Trollhättan vid presskonferensen den 7 september. (Foto: Björn Larsson Rosvall/Skanpix-Sweden/AFP)


Det har väl inte undgått någon att läget för Saab Automobile är mycket dåligt. De dovt stämda begravningstrummorna ekar över Trollhättefabriken där konkurshotet hänger över företaget. Viktor Muller har fått överge plan A och B och är redan inne på plan C för att rädda vad som räddas kan.

Tingsrätten i Vänersborg har bedömt ansökan om Saabs rekonstruktion, men företaget lyckades inte övertyga tingsrätten att Saab kan komma att bli lönsamt i framtiden. Planen var helt enkelt inte trovärdig.

Företaget har inga pengar att betala löner med. Många arbetstagare vill därför via sin fackförening lämna in en konkursansökan, vilket flera underleverantörer också vill. Men än så länge har ingen satt det i verket.

Den ryske bankiren Vladimir Antonov som satsat på Viktor Muller verkar ha lagt Saab bakom sig och gått vidare, för han säger till Dagens Industri lakoniskt: ”Ibland förlorar vi, ibland vinner vi”.

Själv har Viktor Muller satsat 20 miljoner euro i Saab. Pengar han säkert vill ha tillbaka och det vill säkert de kinesiska företagen som gav Viktor Muller en halv miljard kronor i förskottsbetalning för 2 512 bilar. Vid en konkurs ligger de alla sist i kön för att tilldelas eventuella överskott.

Muller överklagar nu tingsrättens utslag och hoppas att han kan hålla alla lugna fram till dess hovrätten fällt ett avgörande. Fortfarande säger han att ytterligare 245 miljoner euro kommer att komma från Kina inom tre månader. Det är dessa cirka 2,2 miljarder kronor som tingsrätten ifrågasätter om de kommer att räcka för att hålla hjulen rullande i bilfabriken.