Nato slog till mot opiumfäste i Afghanistan
Ett afghanskt barn tittar på en soldat ur den afghanska nationella armén (ANA) som står på vakt i byn Qari Saheb i Nad-e Ali-distriktet i provinsen Helmand under andra dagen av den gemensamma operationen 'Moshtarak' den 14 februari. Nato har bekräftat att två amerikanska raketer träffade ett hus och dödade 12 civila. Koalitionsstyrkor uppger att de har dödat minst 20 talibaner, och rapporterar tre dödade i egna trupper. (Foto: Massoud Hossaini / AFP / Getty Images)


De ursprungliga målen för den nya offensiven mot talibanerna i Afghanistan har uppnåtts med minimal intervention från rebellerna, sade brittiska försvarsdepartementet på söndagen. Operationen ägde rum i den södra afghanska provinsen Helmand, världens största opiumproducerande region, som är en viktig inkomstkälla för talibanerna.

För första gången kämpar soldaterna i den afghanska statens armé tillsammans med amerikanska och brittiska trupper i en gemensam militär aktion som kallas Moshtarak, vilket betyder ”tillsammans”i det lokala språket Dari.

Målet för den största operationen sedan 2001, då den USA-ledda invasionen i Afghanistan började, är att köra ut talibanerna från provinsen för att kunna införa statlig kontroll i området med hjälp av den lokala polisen.

Offensiven började på lördagen före gryningen, med helikoptrar som placerade ut runt 4 000 fallskärmsjägare från Nato nära staden Marja, en av talibanernas starkaste baser i landet. Cirka 15 000 afghanska och utländska trupper deltar i operationen.

Det stora antalet minor som rebeller har begravt längs vägar och inne i staden innan offensiven ägde rum, har bromsat koalitionsstyrkornas frammarsch. Talibanerna hade blivit förvarnade flera veckor i förväg så att de kunde förbereda sig på offensiven. Nato hade släppt flygblad med varningar till ortsborna runt Marja om att en attack var nära förestående och de borde lämna området.

Trots målsättningen att minimera civila förluster under offensiven, bekräftade Nato att två amerikanska artilleriraketer träffade ett hus fullt av civila och dödade 12 personer.

– Det är beklagligt att oskyldiga civila miste sina liv under våra gemensamma ansträngningar, sade general Stanley McChrystal, som är överbefälhavare för Nato i Afghanistan, i ett uttalande.

Koalitionsstyrkorna sade att de dödade minst 20 stridande talibaner och tre förolyckades i de egna styrkorna. Talibanledningen i Pakistan sade att de skulle välja taktiken ”blixtanfall” för att bekämpa Nato och afghanska styrkor.

Helmandoffensiven är ett stort steg i den nya strategin för Afghanistan, som fastställdes vid konferensen i London i januari. Planen som stöds av Obama-administrationen är att gradvis överlåta ansvaret för landets säkerhet till den lokala armén och polisen, och Nato-styrkorna planerar att dra sig tillbaka från Afghanistan 2011.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/29728/