Nato och Ryssland möts om Krim
Piloter vid Ukrainas luftvapen vaktar sin bas i Sevastopol sedan ryska styrkor omringat militärbaser på hela Krimhalvön. (Foto: AFP: Viktor Drachev)


Nato och Ryssland ska diskutera situationen i Ukraina vid ett möte på onsdagen. Från Ryssland kom på onsdagen uppgifter om att man har provskjutit en interkontinental missil i närheten av Kaspiska havet. Rysslands president Vladimir Putin sade emellertid att situationen på Krim är löst, och att det inte behövs någon ytterligare militär insats.

I ett uttalande på tisdagen deklarerade han att det som hänt i Ukraina var en ”grundlagsvidrig kupp då militären tog över makten”, och att Ryssland kan använda alla till buds stående medel om det blir våldsamheter i östra Ukraina, skriver SvD.

Putin har kallat de ryska militära styrkorna som intagit flygplatser, och andra kritiska platser på Krimhalvön, för ”självförsvarstrupper”. Något som avfärdades av såväl utrikesminister Carl Bildt som USA:s president Barack Obama.

Situationen är något av ett ekonomiskt krig. Ryssland hotar att begränsa gastillförseln till Ukraina. EU och USA lovar att hjälpa Ukraina ekonomiskt. USA:s utrikesminister John Kerry talade på tisdagen om sanktioner mot Ryssland ifall fientligheterna på ukrainskt territorium fortsätter. Putin kontrade med att säga att sanktioner mot Ryssland kommer att slå tillbaka mot den som inför dem.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt meddelade på tisdagen att han reser till Ukraina tillsammans med Danmarks utrikesminister Martin Martin Lidegaard, för samtal med landets tillförordnade premiärminister Arsenij Jatsenjuk.