Nato förlänger uppdraget i Libyen ytterligare 90 dagar
Natos flygplan träffade åtta fartyg tillhörande Moammar Gaddafis flotta som började brinna i hamnen Tripoli tidigt på morgonen den 20 maj 2011, (Foto: Mahmud Turkia / AFP / Getty Images)


Efter tre månaders flyganfall mot den libyska regeringens mål meddelade Natos tjänstemän på onsdagen att de skulle förlänga den militära verksamheten i ytterligare tre månader i det hårt drabbade landet.

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen sade att förlängningen av operationen i landet i ytterligare 90 dagar hade godkänts av Natos medlemsländer.

– Detta beslut sänder ett tydligt budskap till Gaddafis regim: Vi är fast beslutna att fortsätta vår verksamhet för att skydda folket i Libyen. Vi kommer att upprätthålla våra ansträngningar för att uppfylla FN:s mandat. Vi kommer att fortsätta med påtryckningar tills vi klarat av det, sade Rasmussen.

Nato uppgav ursprungligen i slutet av mars att de skulle attackera militära mål under en period av 90 dagar för att skydda civila och genomdriva FN:s mandat för flygförbudszon. Flyganfallen genomfördes först av Storbritannien, Frankrike och USA innan de officiellt togs över av Nato den 31 mars för en 90-dagarsperiod och fortsätta att hålla på med flyganfall fram till 27 juni.

Beslutet att stanna kvar fram till september ”skickar ett tydligt budskap till folket i Libyen”.

– Nato, våra partner och hela det internationella samfundet står med er. Vi står enade för att se till att ni kan skapa er egen framtid. Och den dagen närmar sig, sade han.

– Gaddafis avgång från makten är bara en tidsfråga. Jag hoppas se en lösning på konflikten före utgången av 90-dagars mandatet, sade Rasmussen i en videoupptagning och tillade att koalitionen av 28 medlemsstater kommer att stanna där så länge som det tar att slutföra uppdraget.

Tillkännagivandet kommer flera dagar efter att fem toppgeneraler och ytterligare tre officerare lämnade Gaddafis regim. De sade att de inte håller med om regeringens beslut att utsätta civilbefolkningen för fara. Minst 100 arméofficerare hoppade också av.

Den libyska regeringen delades ett annat kraftfullt slag på onsdagen när den libyska oljechefen Shukri Ghanem sade att han skulle hoppa av och att han stöder rebellerna, rapporterade The Associated Press, med hänvisning till Italiens Ansa.

– Under dessa förhållanden kan man inte längre arbeta så jag har lämnat mitt land och mitt arbete för att förena mig med unga libyer för att kämpa för ett demokratiskt land, sade han.

Översatt från engelska.