Nästan tusen personer lämnade finska kyrkan på en enda dag
Folk lämnar kyrkan i Tuusula, Finland, efter en gudstjänst den 11 november 2007. (Foto: AFP PHOTO/Jacques Demarthon/AFP/Getty Images)


Nästan tusen personer ska ha lämnat finska kyrkan på en enda dag. Orsaken till detta är delvis tidningen Turun Sanomats intervju med inrikesministern Päivi Räsänen från Kristdemokraterna, på söndagen. Tidningen hade tolkat ett av hennes uttalanden som att Kristdemokraterna skulle lämna regeringen om ett medborgarförslag om könsneutrala äktenskap skulle röstas igenom av finska riksdagen.

Detta lär ha orsakat en rush till onlinetjänsten www.eroakirkosta.fi (lämna kyrkan) varvid 962 personer anmälde sig vilja lämna kyrkan. I vanliga fall lämnar mellan 100-200 personer varje dag kyrkan i Finland, rapporterar Huvudstadbladet (Hbl.fi).

Ytterligare över tusen personer har anmält sig att lämna kyrkan i dag på måndagen, enligt statistik från onlinetjänsten. Cirka en fjärdedel som lämnat kyrkan på söndagen hade gjort det på grund av Räsänens uttalanden, enligt eroakirkosta.fi (lämna kyrkan).

Räsänen har sedermera dementerat att hon sagt något om medborgarförslag och om att lämna regeringen. Beslut om lagförslaget fattas av riksdagen, och inte av regeringen; hon kan därför inte uttala sig om det.

För Kristdemokraterna är frågan en samvetsfråga medan andra partiers representanter, bland annat statsministern Stubb och finansministern Rinne, stödjer lagförslaget för samkönade äktenskap, bland många andra ledamöter i riksdagen och regeringen.

Det är i november som lagförslagets öde förseglas i riksdagen. Medborgarinitiativet hade lämnats in till riksdagen i december förra året. Lagutskottet hade tagit negativ inställning mot samkönade äktenskap och i juni förkastade lagutskottet initiativet med rösterna 10-6.

Eftersom det finns invändningar mot betänkandet får det till följd att omröstning kommer att ske i plenum i november, enligt finska medier. Lagutskottets ledamot Aino-Kaisa Pekonen (V) ska nu samla ihop ledamöter från alla partier som är för samkönade äktenskap för att förbereda en invändning mot lagutskottets betänkande, enligt Helsingin Sanomat online.

I tidningarna spås det att omröstning av samkönade äktenskap kommer att blir en jämn kamp.

Det finns inte bara en onlinetjänst att lämna kyrkan utan också en att skriva in sig i kyrkan.