Nästan identiska men utan släktskap
Sarah Fournier och Alan Madill: Sarah och Alan arbetade på samma reklambyrå, Alan som konstnärlig ledare och Sarah som projektkoordinator. Alan är från Toronto och Sarah från Waba, nära Ottawa. (Foto: François Brunelle)


En kanadensisk fotograf har hittat fler än 200 par som inte är släkt med varandra men som i mer än 90 procent av fallen utseendemässigt liknar varandra.

François Brunelle blev porträttfotograf 1969 och fokuserade i sina fotografistudier på skillnader och likheter i ansiktsdrag. Vänner sade ofta till honom att han själv såg ut som den brittiska komikern Rowen Atkinson, allmänt känd som ”Mr Bean”.

Brunelle bestämde sig för att leta efter andra som såg ut som tvillingar, men som inte var släkt genom blodsband, även kända som dubbelgångare.

Han inledde sin sökning år 2000 och bad media om hjälp.

Tvillingar utan blodsband hade ofta mer gemensamt än bara utseendet. Några hade liknande hobbys och till och med liknande livserfarenheter.

Nina -Rose Singh (Hamilton, Kanada) och Anna Rubin (Toronto, Kanada) är födda på samma dag med en timmes mellanrum. De studerade båda dans, flyttade till Montréal och fick tatueringar hos samma tatuerare. Det var då de fick kännedom om varandra och deras slående likhet.

En vän introducerade dem och de blev snabbt vänner. Det visade sig också att de till och med bodde i samma byggnad.

Ett annat dubbelgångarpar delade ett intresse för väder. En blev meteorolog på tv, den andra förde detaljerade temperaturloggar som tonåring för skojs skull.


Brunelle medger
att dessa sammanträffanden kan ha en övernaturlig orsak.

Vissa människor tror på delad reinkarnation: vid döden delas ens själ i två och reinkarnerar i två separata varelser, eller att flera själar styr en kropp och när personen dör reinkarnerar varje själ för sig.

– Jag är mindre upphetsad av projektets framgång runt om i världen utan mer fokuserad på vad jag behöver göra. Projektet har påverkat mig mycket eftersom jag gör det med hjälp av så många människor, sade Brunelle.

Han ber alla som känner till dubbelgångare att komma i kontakt med honom via hans hemsida när han nu fortsätter sitt sökande.

Översatt från” target=”_blank”>engelska.