Nästa steg i partiets maktkamp: Kinas säkerhetschef utreds
Zhou Yongkang, medlem av politbyråns ständiga utskott, kan gå samma öde till mötes som sin skyddsling Bo Xilai, och sparkas från sin partipost, om hans rivaler drar det längsta strået i den pågående maktkampen. (Foto: Liu Jin / AFP / Getty Images)


Politiska stridigheter fortsätter att röra upp damm inom det Kinesiska kommunistpartiet, med omfattande rapportering om att den högste säkerhetschefen nu är under utredning, och att en artikel skriven av motståndaren, premiärminister Wen Jiabao, skulle ha censurerats innan den publicerades.

Zhou Yongkang, landets högste ansvarige för inre säkerhet, kan bli tvingad att ”avlägga räkenskap” i den skandal som från Chongqing i sydväst har nått ända fram till Peking, enligt The Associated Press (AP). Chongqings förre polischef Wang Lijuns försök till avhopp i början av februari, satte igång en utrensning som drabbade Wangs chef Bo Xilai, Chongqings kontroversiella neo-maoistiska partichef, samt dennes hustru. Nu kan den ha nått den mäktige Zhou Yongkang.

AP rapporterade den 19 april att enligt den utländska kinesiska nättidningen Boxun.com var Zhou under ”någon form av hemlig utredning av partiets disciplinorgan”. Epoch Times rapporterade den 16 april att Zhou var under utredning och citerade den koreanska tidningen Chosun Ilbo samt källor i Peking som var av samma uppfattning.

Zhou ska ha gjort
”tårfylld självkritik” inför den nuvarande ledningen för sina överträdelser. AP citerade Boxuns chef, Watson Meng, som sade att det sätt som Zhou hanteras på kommer att avgöras av hans attityd.

Det anges ingen definitiv orsak till att ledningen riktar in sig på den mäktige chefen för hela Kinas polismakt. Zhou är känd för sitt stöd till Bo Xilai, och enligt uppgift var han också den ende medlemmen av det ständiga utskottet som under ett hemligt möte motsatte sig att Bo sparkades.

Utredningen av Zhou antyder en allvarligare omständighet: han kan tillsammans med Bo Xilai ha varit inblandad i ett kuppförsök mot ledarskapet, ett rykte som dök upp i mars och aldrig har blivit emotsagt.

Enligt Zhang Tianliang, en framstående politisk kommentator som också har en kolumn i The Epoch Times, har det mest djupgående bråket inom partiet att göra med förföljelsen av den andliga metoden Falun Gong.

Zhou Yongkang tillsattes av Jiang Zemin för att genomföra den brutala kampanjen mot Falun Gong. Om Zhou fälls så skulle det inte bara innebära slutet på hans karriär, utan han skulle också kunna åtalas för brott mot mänskligheten.

Jiang är den politiske beskyddaren av både Zhou och Bo Xilai. Dessa tre är de största förövarna bakom förföljelsen, vilken har lett till godtyckliga fängslanden av hundratusentals oskyldiga kineser och tiotusentals har torterats och dödats brutalt. Det rapporteras att Hu Jintao och Wen Jiabao har ogillat den 13-åriga förföljelsen. Wen sägs nu även kräva upprättelse för offren.

Parallellt med nyheterna
om Zhou publicerade Boxun också en artikel av samme författare som belyser den påstådda censuren av en nyligen publicerad artikel skriven av Wen Jiabao.

Wen hade i en av kommunistpartiets ideologiska tidskrifter publicerat en text om ”solsken” som lyser på maktens spakar i Kina, syftande på ett transparentare styre. I den hävdade han att mycket mer av regimens information bör göras tillgänglig för allmänheten. I en del som enligt uppgift censurerades skrev han att spridningen av rykten på internet berodde på regimens bristande öppenhet.

Detta skulle ha varit en lätt genomskådad attack på den ledande höken Zhou Yongkang, som har startat kampanjer avsedda att förhindra ”skadliga” rykten. Kinabevakare ser sådant agerande som försök att säkerställa partiets kontroll över det som sägs på nätet.

Den här kritiken ströks från artikeln innan den publicerades, hävdar Boxun. Författaren till denna text använder pseudonymen Qiao Fu, samma namn som på många andra insider-historier och rykten på Boxun vilka senare ofta har visat sig vara korrekta.

Den pågående konflikten visar att ingen fraktion inom partiet ännu har tillskansat sig det avgörande övertaget. De två sidorna har kommit att representera slaget om Kinas framtid: hårdfört kommuniststyre eller en väg med politiska och ekonomiska reformer, vilken öppnar för medborgerlig frihet för det kinesiska folket, och antagligen början till slutet för partiet.

Det görs uppenbarligen fortsatta utfall mot Zhou. Det är till exempel möjligt att nu söka efter nyheter om Zhou Yongkangs son, Zhou Bin på Baidu, den mest använda sökmotorn i Kina. Negativt material om en ättling till en i partitoppen censureras vanligtvis noga i Kina.

Men vid en sökning
den 19 april på Zhous son var den första träffen en länk till en artikel som påstår att Zhou Bin fick en muta på 20 miljoner yuan (ungefär lika mycket i svenska kronor) för att rädda den störste ligaledaren i Gansuprovinsen. ”Ligabossen”, som inte namnges, sades ha mördat människor och varit inblandad i organhandel.

 

Research: Olivia Li, Ariel Tian och Angela Wang
Översatt från engelska.

 

 

Klicka på den här länken Kinas regim i kris för att läsa om den senaste utvecklingen i den pågående maktkampen inom den kinesiska kommunistregimen. Här ger vi läsarna de nödvändiga sammanhangen för att bättre förstå situationen.