Nässlan – huskuren som växer runt knuten
Brännässlor är rika på vitamin C. (Foto: Joe Klamar/AFP/Getty Images)


Nu är det rätt tid att plocka nässlor. De fina, späda nässlorna kan bli en stärkande huskur eller en förträfflig nässelsoppa.

Brännässlor kan tyckas besvärliga – de växer överallt där man minst önskar, men de är bland de nyttigaste växterna som växer vilt i vårt land. Hela växten är brukbar som föda och som läkemedel.

Förr i tiden använde man sig i större grad av nässlan än vad man har kunskap till idag. Många tror inte längre på dess läkande egenskaper. Brännässlan är inte bara en god järnleverantör, den är också blodrenande, har god verkan på eksem och friskar upp kroppens alla organ och vävnader. Den är också mycket rik på mineralämnen, samt vitamin A och C.

Enligt en huskur kan man inta 1-2 matskedar färskpressad nässelsaft 2-3 gånger om dagen som stärkande medicin, och mot blodbrist och trötthet.

Här följer ett recept på en god soppa:

Nässelsoppa

2 liter späda, välrensade nässlor (klipp bort det mesta av stammen)
10-12 dl ljus buljong
2 msk finhackad gräslök (om du har)
1 krm stött fänkål
1 msk vetemjöl
1 msk smör
och om du vill, en skvätt grädde

(4 hårdkokta ägg)

Gör så här:
Skölj nässlorna noga och lägg dem i kallt, lättsaltat vatten. Ge dem ett uppkok och förväll dem i 10 minuter. Skumma ytan. Låt dem rinna av i en sil och finhacka eller mixa dem. Spara kokspadet till buljongen.

Späd kokspadet med vatten till rätt mängd för buljongen och smula ner buljongtärningarna. Koka upp och tillsätt de finhackade nässlorna, gräslöken och fänkålen. Arbeta ihop smör och mjöl och red av soppan. Kan serveras med kokta ägghalvor som delats på längden.

Referenser

Strömbom, C (1983) ”Gamla örtmediciner och läkeväxter”, Launert, E (1983) ”Nyttiga växter”, Nilsson, S & K, (1982) ”Skördefest”.


De förvälda nässlorna separeras och hackas fint, för att sedan föras samman med buljong till en soppa.

De förvällda nässlorna separeras och hackas fint, för att sedan föras samman med buljong till en soppa.

Chaga – den arktiska sprängtickan som helar

Kostens betydelse för hälsa inom kinesisk medicin

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri