Nasas rymdskepp till Mars färdigt för uppskjutning
(Rad Sinyak/Nasa)


Nasas projekt Orion kommer allt närmare sin testfas. Ingenjörerna arbetar nu med att flytta rymdskeppet till den korrekta positionen för uppskjutningen.

Rymdskeppet planeras att färdas 6000 kilometer upp i rymden i december.

Enheten kommer att vara obemannad men den fyra timmar långa färden kommer att hjälpa ingenjörerna att förbereda farkosten och liknande modeller för framtida resor längre ut i rymden, bland annat till Mars.

”Nu när vi är så nära uppskjutningen är arbetet med att göra klart rymdskeppet synligt varje dag”, sade Mark Geyer, chef för Orionprogrammet, i ett uttalande.

”Orions testflygning kommer att ge oss viktig data som kommer att hjälpa oss att testa systemen och ytterligare förfina designen så att vi på ett säkert sätt kan skicka människor långt ut i solsystemet för att göra nya vetenskapliga upptäckter på framtida uppdrag.”

Efter att kretsat två varv runt jorden kommer Orion åter träda in i atmosfären i nästan 32 000 kilometer i timmen innan fallskärmssystemet fälls ut för att sakta ned rymdskeppet inför landningen i Stilla Havet.

Forskningen kommer att hjälpa USA inför det planerade uppdraget till Mars nästa decennium

Ett nationellt amerikanskt forskningsråd sade nyligen att det är viktigt att landet sätter upp ett mål om att skicka människors till Mars. Månen är också prioriterad, även om president Barack Obama tidigare har sagt att han inte anser det.

Rymdkapseln Orion betraktas som ett av de viktigaste rymdskeppen för framtida rymdfärder.

Översatt från engelska