Nasas chansning gick inte hem
USA, KENNEDY RYMDCENTER : Besättningen på US Discovery och den internationella rymdstationen håller gemensam presskonferens den 15 december 2006. (Foto: AFP/Nasa Video)


Två trilskande solpaneler på rymdstationen fortsätter att plåga Nasa. Tricket att skaka loss dem med häftig styrketräning fungerade inte. Nu hoppas Nasa på tid för inspektion under dagens rymdpromenad.

Den amerikanska rymdflygstyrelsen Nasa vill helt klart undvika att lägga in en extra rymdpromenad under den pågående expeditionen. Tidsschemat är så pressat att man då antingen måste förlänga flygningen med en dag eller skippa andra viktiga uppgifter. Ingetdera är bra, anser Nasa.
 
Onsdagens försök att dra ihop två solpaneler på den internationella rymdstationen ISS var det första steget på vägen att koppla om ISS:s elsystem.
 
De stora guldfärgade solpanelerna är sedan sex år tillfälligt placerade på fackverksdelen P6. Så småningom ska de flyttas längst ut på ISS:s babordssida.
 
Solpanelerna är ihopdragna till mer än hälften. I den positionen hindrar de inga arbetsuppgifter för resten av expeditionen, men Nasa vill absolut ha dem helt indragna som planerat. Annars spiller jobbet över på framtida uppdrag.
 
Problemet tros bero på att ledvajrarna inte glider friktionsfritt genom hålen i paneldelarna.
 
Flera resultatlösa försök att få dem rätt gjordes under fredagen.
 
Vid tre tillfällen vickade besättningen försiktigt hela panelkonstruktionen med hjälp av kommandon.
 
Den tyske astronauten Thomas Reiter satte sig i en träningsapparat och körde på för fullt. En gång styrketränade nämligen en astronaut så häftigt att rörelserna fortplantade sig ut till solpanelerna. Nu skakade de till, men inte tillräckligt.
 
Till sist provade besättningen, precis som i onsdags, att upprepande veckla ut och dra ihop panelerna.
 
Nasas nya idé är inspirerad av Christer Fuglesang och Robert Curbeam. De lyckades i torsdags koppla om halva elsystemet en timme snabbare än tidsschemat.
 
Kan Curbeam och Sunita Williams upprepa den bedriften under lördagens rymdpromenad – när andra halvan kopplas om – får de tid över att ta sig upp till de sköra och strömförande panelerna för inspektion.
 
– De ska i så fall bara lätt knuffa till boxen där panelerna packas ihop och inte röra vid själva panelerna, sade Kirk Shireman, andrechef för Nasa ISS-program, vid en pressträff i Johnson Space Center i Houston på lördagsmorgonen svensk tid.
 
Han berättade att ”en armé av folk” på Nasa fortsätter att söka lösningar på problemet.
 
Om Nasa bestämmer sig för en extra rymdpromenad sker den på måndag, uppgav Shireman. Jobbet är vikt för Fuglesang och Curbeam. De har viss träning på solpaneler.