Nasa registrerar stor explosion på månen (video)
En simulering av explosionen på månen. Explosionen, som upptäcktes av astronomer nyligen och som inträffade den 17 mars, är den största som registrerats under de åtta år under vilka astronomer genomfört ett program för studier av explosioner på månens yta. Ett av målen med programmet är att detektera skräp från rymden som kan vara på väg mot jorden. (Skärmdump/YouTube)


Astronomer på Nasa har studerat månen under åtta år i ett speciellt program för att leta efter tecken på explosioner orsakade av meteoriter som träffar månytan.

Astronomerna har nu upptäckt den största explosionen sedan programmet startade.

Efter att ha analyserat data från de senaste månaderna upptäcktes explosionen från den 17 mars, vilken orsakades av ett meteoritregn mot månen.

”Ett objekt med storleken av ett mindre stenblock träffade månytan i Mare Imbrium”, säger Bill Cooke på Nasa. ”Det exploderade i en blixt nästan tio gånger starkare än något vi sett tidigare.”

Explosionen var så kraftig att människor kunde se den från jorden utan att använda teleskop. Den 40 kg tunga meteoriten hade en hastighet på 90 000 km per timme när den träffade månen, vilket orsakade en explosion motsvarande från fem ton dynamit.

Dessutom var explosionen troligen en del av en mycket större händelse, enligt Cooke.

”Nasas och University of Western Ontarios kameror registrerade ett onormalt antal djuppenetrerande meteoriter här på jorden”, säger han. ”Dessa eldklot färdades längs nästan identiska omloppsbanor mellan jorden och asteroidbältet.”

Ett av målen med programmet, under vilket astronomer håller ett öga på dessa explosioner, är att upptäcka nya strömmar av rymdskräp som utgör ett hot mot jorden och månen. Explosionen den 17 mars verkar vara en av dessa.

Med tanke på USA:s planer på att låta astronauter stanna under längre perioder på månen ger denna forskning de framtida astronauterna en idé om vad de kan förvänta sig. ”Är det säkert att ge sig ut på en månpromenad eller inte? Det kan vara en bra tid att stanna inomhus i mitten av mars”, enligt Nasa.

Cooke sade att han och andra astronomer kommer att hålla utkik efter tecken på upprepning av explosionen nästa år vid samma tid. De kommer också att fortsätta analysera händelsen som inträffade den 17 mars.

Översatt från engelska