Nasa hoppas på styrketränare
USA, Kennedy Space Center: I av Nasa publicerad bild ser man Christer Fuglesang klänga på en av robotens armar bärande på verktyg. (Foto: AFP/Nasa /Getty)


I kväll ställer kronprinsessan Viktoria och näringsminister Maud Olofsson frågor till Christer Fuglesang, som svarar från rymdstationen ISS. Tidigare i dag har astronauterna försökt få solpanelen att skaka till.

Tyske astronauten Thomas Reiter tränade vid sjutiden svensk tid på rymdstationen ISS för att skapa en rörelse som skulle kunna får solpanelen att skaka till.

Och mycket riktigt gjorde den det, men inte tillräckligt för att markkontrollen kunde se någon effekt.

– Synd för jag har tränat i ett halvår för det, skämtade Reiter med märkbar tysk brytning i Nasas direktsändning.

– Vi ger dig en silvermedalj för det, replikerade markkontrollen i Houston och bad honom fortsätta med tränandet i hopp om att det så småningom försiktigt ska kunna skaka loss en ledning som fastnat i solpanelen.

Tidigare hade någon dragit sig till minnes en astronaut på internationella rymdstationen ISS som vid ett tillfälle styrketränat så intensivt – medelst huklyft – att rörelserna fortplantade sig ut till solpanelerna. Dessa kom i lätt gungning.

Detta skulle försöka upprepas. Förslaget fick stöd av den ansvarige flygledaren John Curry.

Tanken är att ömsom sträcka ut panelerna, ömsom dra ihop dem under en styrketränande astronauts ansträngningar och hoppas på att panelerna får en puff så att de veckar sig rätt. Misslyckas huklyftarmetoden, och Nasa trots allt beslutar om en extra rymdpromenad under denna expedition, får Fuglesang och Curbeam jobbet, enligt Curry.

Besättningen på den internationella rymdstationen ISS väcktes några minuter senare än planerat strax före klockan 16. En särskild hälsning skickades till astronauten William Oefelein med låten Low Rider av War, som började spelas vid klockan 15.53.

– God morgon, och en särskild god morgon till dig Billy O, hälsade markkontrollen i Houston.

Under nattens rymdpromenadsuccé tappade Christer Fuglesang tappade hakan helt.

När rymdstationen svepte över Europa och närmade sig södra Sverige upptäckte han ett magnifikt norrsken.

– Wow! utropade han lyckligt, hängande fritt i ett fotfäste på rymdstationens robotarm.

Uppdraget under gårdagens rymdpromenad var komplicerat. Att under sex timmar koppla om rymdstationen ISS:s elförsörjningsenheter till ett permanent kraftsystem. Efter fyra timmar stod det klart att uppdraget hade lyckats – omkopplingen var gjord och elsystemet startade utan problem efter avstängningen.