Nasa: Det finns vatten på Mars
En renderad bild av planeten Mars yta. De mörka, smala, 100 meter långa banden på bilden tros ha formats av rinnande vatten. (Nasa/JPL/UNiversity of Arizona)


Nasa är nu helt säkra på att det finns vatten på Mars, meddelade man den 28 september.

Nya upptäckter från Nasas rymdsond Mars Reconnaissance Orbiter visar att det finns vatten som rinner på bergssluttningar på Mars yta. Med en speciell spektrometer har man granskat vad som ser ut som mörka smala ränder längs de branta sluttningarna på Mars.

Det salthaltiga vattnet som upptäckts i fårorna tycks vara årstidsbundet och växer under sommaren, men försvinner under vintern när det är kallare än 23 minusgrader.

Fyra platser med sådana fåror har hittats på planetens södra halvklot. Det handlar om tre kratrar och en djup sänka, säger Maria Sundin, docent i teoretisk fysik på Göteborgs universitet till SVT. Upptäckten säger inget om huruvida vattnet har bildats på ytan eller kommer från underjorden. Man vet inte heller hur mycket vatten det finns.

Alexis Brandeker är astronom och astrobiolog på Stockholms universitet. Han säger till SVT att om de perklorater där vattnet har hittats har tagit upp fukt från luften, så behöver det inte vara särskilt stora mängder.