Narkotikadömda hängda i Singapore


Två afrikanska män hängdes i dag i Singapore trots internationella vädjanden om att inställa avrättningen.

Männen var dömda för narkotikasmuggling. Stadsstatens premiärminister Lee Hsien Loong avvisade vädjandena om nåd med motiveringen att en hård linje är nödvändig för att skydda Singapores intressen.

Singapore, med 4,4 miljoner invånare, har flesta antalet avrättningar i världen räknat per person. Sedan 1991 har 420 människor hängts i Singapore enligt Amnesty International.

Den 21-årige nigerianen
Iwuchukwu Amara Tochi och den statslöse Okeke Nelson Malachy, 35 år, hängdes vid sextiden på morgonen i Changi-fängelset, meddelade byrån för narkotikabekämpning.

Tochi greps på Singapores flygplats Changi i november 2004 med 727 gram heroin. Malachy greps efter att ha utpekats av polis som mottagaren av heroinet.

Premiärministern skrev i ett brev till Nigerias president Olusegun Obasanjo att mängden heroin som Tochi hade med sig motsvarar 48 000 doser – ”tillräckligt för att förstöra många liv och familjer”.

Obasanjo hade vädjat till Singapore att åtminstone skjuta upp avrättningen av Tochi, som var en duktig fotbollsspelare i Nigeria enligt en människorättsgrupp mot dödsstraff i Singapore.