Näringsidkare - tillbaka på skatten före midsommar
Skatteverkets logo (Foto: Skatteverkets pressbilder)


700 000 företagare med enskild firma och ägare av skogs- och lantbruksfastigheter kan få tillbaka på skatten redan före midsommar i år.

För att få tillbaka skattepengar före midsommar behöver näringsidkare med enskild firma och ägare av skogs- och lantbruksfastigheter deklarera elektroniskt med e-legitimation och lämna in uppgifter om ett giltigt bankkonto, senast den 2 maj klockan 24.00.

Den 20 mars öppnade Skatteverket den elektroniska deklarationen, men redan dagen innan, när skatteverket testkörde systemet, hann 130 000 svenskar skicka in sin inkomstdeklaration.

– Skatteverket arbeta
r för att göra det enkelt för medborgare att göra rätt, sade Anders Stridh, verksamhetsutvecklare på Skatteverket under deklarationsseminariet på tisdag förmiddag på Tändstickpalatset i Stockholm.

Skatteverket arbetar målmedvetet med att få bort pappersdeklarationen. Nytt för i år är att den datorovana eller den som inte har en dator kan få hjälp av ett eller flera deklarationsombud. För att bli godkänd som ombud gör Skatteverket en lämplighetsprövning.

Ombudet ska vara 18 år fyllda och inneha en e-legitimation. Deklarationsombudet kan lämna inkomstdeklarationen via e-tjänst, komplettera redan inlämnade uppgifter i en deklaration och läsa uppgifter från skattekontoret och skattebesked via e-tjänsten.

Men det är inte deklarationsombudet som har det juridiska ansvaret om något inte skulle vara riktigt ifyllt utan ansvaret ligger hos den juridiska personen.

I november 2011 utsågs Skatteverket till den modernaste myndigheten i Sverige. För att hålla samma höga standard har de fortsatt sitt arbete.

– Sverige är det första landet i världen som erbjuder en möjlighet att inkomstdeklarera med mobilt e-leg, sade Skatteverkets generaldirektör Ingemar Hansson.

För att läsa om andra nyheter i årets deklaration besök Skatteverkets hemsida.