Narges Mohammadi tilldelades Per Anger-priset men sitter själv i husarrest
Narges Mohammadi i sitt hem 2001 strax efter att ha blivit frisläppt efter att ha gripits för sina ”politiska aktiviteter”. Hon fick betala en stor summa pengar i böter. (Foto: Behrouz Mehri/AFP)


På måndagen delades årets Per Anger-pris ut till Narges Mohammadi, för hennes kamp för mänskliga rättigheter och kvinnors rättigheter i Iran. Eftersom hon sitter i husarrest tog Nobelpristagaren Shirin Ebadi emot priset i hennes ställe.

Narges Mohammad fick årets Per Anger-pris med motiveringen:

”För att genom personligt mod och trots upprepade grova kränkningar av hennes frihet och säkerhet, på ett uthålligt och offentligt sätt ha kämpat för mänskliga rättigheter och kvinnors frihet i Iran, tilldelas Narges Mohammadi Per Anger-priset 2011.”

Det delades ut på Mänskliga Rättighetsdagarna som pågår i Stockholm 14 och 15 november.

Juryn beklagade djupt att årets pris är alltför välmotiverat, då Narges Mohammadi för närvarande sitter i husarrest i väntan på att den senaste domen, elva års fängelse, ska vinna laga kraft. Hon greps den 28 september, anklagad för ”propaganda mot staten”. 39-åriga Narges Mohammadi har bland annat engagerat sig för fria val och avskaffande av dödsstraff mot barn i Iran genom organisationen Defenders of Human Rights Centre. Juryn hoppas att priset ska dra uppmärksamhet till Mohammadis personliga situation och till andra som kämpar för mänskliga rättigheter i Iran.

På plats för att ta emot priset var istället Shirin Ebadi, som tilldelades Nobels fredspris 2003 för sitt människorättsarbete i Iran. Ebadi har arbetat tillsammans med Mohammadi och sade om domen mot henne:
– Det är ett orättvist straff och oförenligt inte bara med de mänskliga rättigheterna utan också med Irans egna lagar.

Situationen i Iran fortsätter att vara mycket bister. Landet har förvisso anslutit sig till flera av FN:s konventioner om mänskliga rättigheter, men lagstiftningen åsidosätts ofta, eller tillämpas godtyckligt, och det finns ingen rättssäkerhet.

Det är Forum för Levande historia som sedan 2004 årligen delar ut det internationella priset till någon som gjort stora humanitära och demokratifrämjande insatser i Per Angers anda. Årets pristagare har föreslagits av nio frivilligorganisationer; Amnesty International, Diakonia, Svenska FN-förbundet, Civil Rights Defenders, Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen, Reportrar utan gränser och Svenska kyrkan.

Per Anger var verksam under andra världskriget.
– Han var en av de människor som mitt under brinnande krig valde att riskera sin egen säkerhet i ett försök att rädda andra. Han följde sitt hjärta och hjälpte de människor som var förföljda, utdömda av den nazistiska regimen. Detta istället för att bara vända bort blicken. Vi kallar det mod eller civilkurage när en människa är beredd att personligen sätta något väsentligt på spel, i yttersta fall sitt eget liv, sade juryns ordförande Eskil Franck, överintendent för Forum för levande historia i talet inför prisutdelningen.

Priset består av ett perforerat silverklot, tungt som ett mänskligt hjärta. Den föreställer två händer som omsluter och skyddar en sfärisk form, och ska förmedla relationen mellan hand och hjärta.

Tidigare mottagare av Per Anger-priset är: Gennero Verolini, Arsen Sakalov, Aliaksandr Bialiatski, Organización Feminina Popular, Sebastian Bakare, Brahim Dahare och Jelena Urlajeva.