Nära 10 000 dödade i jordbävningen i Kina
Kinesiska räddningspersonal söker efter överlevare vid en de grundskolorna där fyra skolbarn dog och flera skadades, när delar av byggnaden rasade samman i Chongqing den 12 maj. (Foto: AFP /Getty Imgages)


Jordbävningen i Sichuanprovinsen har dödat nära 10 000 människor och skadat ytterligare minst 10 000. Antalet dödade och skadade befaras emellertid stiga. Detta rapporterar Kinas officiella nyhetsbyrå Xinhua New Agency.

Skalvet som mätte 7,8 på Richterskalan kändes av i hela Kina; från Peking i norra Kina till Shanghai i öst samt Hong Kong och Taiwan. Även så långt bort som i Bangkok i Thailand och i Hanoi i Vietnam kände man av skakningar. Enligt Xinhua kändes skakningarna i Peking klockan 14:35 lokal tid, sju minuter efter att skalvet inträffade klockan 14:28.

Kommunikationen med området kring jordbävningens epicentrum, Wenchuanlänet, har varit avbruten. Enligt Sichuans seismologiska institut har jordbävningen förstört alla kommunikationsvägar och stängt av alla transportsystem.

En person från Sichuan berättade:

– Jag bor cirka 300 kilometer från jordbävningens epicentrum. Alla kommunkiationsvägar har skurits av. Den här jordbävningen är värre än jordbävnignen i Tangshan. Situationen är fortfarande mycket allvarlig.

Enligt kinesiska statliga medier har flera skolbyggnader kollapsat och minst 900 elever har begravts.

En kinesisk man bosatt i Chongqing, 350 kilometer från epicentrum i Wenchuan, sade att skakningarna var mycket kraftiga.

– Alla blev rädda. Jag såg att en jättestor reklamskylt på toppen av ett sextonvåningshus skakade våldsamt.

Rapporter från Chengdu, 145 kilometer från Wenchuan, berättar att några byggnader fick sprickor i väggarna. Några byggnader rapporteras också ha kollapsat i centrala Chengdu.

Även i grannprovinsen Yunnan har byggnader kollapsat, men inga personer rapporteras hittills ha skadats.

Enstaka efterskalv har rapporterats i området och hållit folk panikslagna. Lokalbefolkning så långt bort som i Chongqing tillbringade natten till tisdagen utomhus, alltför rädda för efterskalv för att våga sova inomhus.

Enligt de kinesiska myndigheterna upptäcktes inte skalvet i tid av seismologerna i Sichuanprovinsen, skriver TT.

– Att förutse skalv är en svår vetenskap och faktum är att vår förmåga att förutse dem är ganska hög, sade Deng Changwen vid Sichuanprovinsens seismologiska myndighet.

Kineser bosatta i Wuhan menar dock att varningen kom ut på Internet men att myndigheterna inte tagit notis om det.

– Det fanns rapporter från Wuhans seismologiska institut på Internet den 7 maj som sade att vi skulle förbereda oss för en jordbävning. Några ringde till de lokala myndigheterna med de avfärdade det som ett rykte. Vi tror att myndigheterna försöker skyla över sitt misstag, sade en invånare i Wuhan.

– Vi hörde för en månad sedan att det skulle komma en jordbävning, och nu har det blivit verklighet, sade en annan.

De kinesiska myndigheterna har sänt räddningspersonal till området. Även premiärminister Wen Jiabao har rest till området för att styra upp räddningsarbetet rapporterade Xinhua.

Måndagens jordbävning orsakades av att den tibetanska platån i väst trycktes ned mot den platta som provinsen Sichuan och sydöstra Kina ligger på. Detta sade Zhigang Peng, en jordbävningsexpert vid Georgia Institute of Technology i Atlanta, USA.

– Jordbävningar i den här delen av Kina inträffar inte så ofta men är inte helt ovanliga, sade Peng till CNN.

Den förra stora jordbävningen i området inträffade vid den nordvästra kanten av Sichuanplattan, då en skalv som mätte 7.5 på Richterskalan dödade 9300 personer den 25 augusti 1933.

Större jordbävningar i Kina

  • 8.5 – Gansuprovinsen – 16 dec 1920 – Rapporterade dödsfall; 230 000
  • 8.0 – Gansuprovinsen – 23 maj 1927 – Rapporterade dödsfall; 41 000
  • 7.6 – Gansuprovinsen – 26 dec 1932 – Rapporterade dödsfall; 70 000
  • 7.8 – Yunnanprovinsen – 5 jan 1970 – Rapporterade dödsfall; 15 621
  • 7.1 – Sichuan och Yunnan – 11 maj 1974 – Rapporterade dödsfall; 10000
  • 7.8 – Tangshan, Hebei – 28 juli 1976 – Rapporterade dödsfall; 240 000
  • 7.8 – Wenchuan, Sichuan – 12 maj 2008 – Rapporterade dödsfall; 8689 hittills

Översatt från engelska.

Tilläggsrapportering, Pirjo Svensson, Epoch Times Sverige


Wenchuanlänet i Sichuanprovinsen drabbades av ett skalv som mätte 7.8 på richtersklalan. (Illustration: The Epoch Times)

Wenchuanlänet i Sichuanprovinsen drabbades av ett skalv som mätte 7.8 på richtersklalan. (Illustration: The Epoch Times)


Lokalbefolkningen vågade inte gå och sova inomhus av rädsla för efterskalv i Chengdu, staden som låg närmast skalvets epicentrum. (Foto: AFP/STR)

Lokalbefolkningen vågade inte gå och sova inomhus av rädsla för efterskalv i Chengdu, staden som låg närmast skalvets epicentrum. (Foto: AFP/STR)


Medicinsk personal och familjer evakuerar patienter från sjukhuset i staden Chongqing den 12 maj. (Foto: AFP /Getty Imgages)

Medicinsk personal och familjer evakuerar patienter från sjukhuset i staden Chongqing den 12 maj. (Foto: AFP /Getty Imgages)