När unga uppskattar konst
Natasha (11), Julieanne (9), Elizabeth (10) and Josephine (8) vill visa hur ett av framträdandena från föreställningen såg ut. (Foto: The Epoch Times)


NTDTV:s Kinesiska Nyårsgala öppnade i Brisbane, Australien, med en matinée som uppskattades av både unga och äldre.

Barnen i publiken berördes av dansen “Ljusvakan”. Den berättar om en liten kinesisk föräldralös flicka som klädd i vitt omges av dansare vilka genom koreografin visar henne sin medkänsla. Den lilla flickan representerar alla de barn i Kina som blivit föräldralösa efter att regimen torterat deras föräldrar.

Oskyldigheten och sårbarheten hos den lilla flickan berörde många barn i publiken, däribland Natasha Stevanovic, 11år, som kommit till Galan tillsammans med sin farmor, sina systrar och en vännina. ”Ljusvakan” var en av hennes favoritnummer.

– Jag tyckte att den hade mycket mening. När den lilla flickan gick över scenen så tänkte jag på alla barn som förlorat sina föräldrar genom tortyr. Det var fantastiskt hur de gjorde med ljusen.

Natashas vännina, Julieanne Peters, 9 år, var också imponerad av ”Ljusvakan.”

– Jag har aldrig sett en sådan liten flicka dansa på det viset. Det gjorde mig ledsen, men samtidigt glad. Jag blev ledsen för att hennes föräldrar hade dött, men jag var glad för att hon fick dansa med alla de andra. Sen tyckte jag om dansen ‘Mulan’. Det var synd att alla mina klasskompisar missade föreställningen.

Natasha berättade att hennes andra favorit var ”Exploderande sidenband”.

– De såg ut som fjärilar. Om jag skulle summera hela föreställningen i ett ord, skulle det bli ’Wow!’ Den var väldigt, väldigt bra – den mest fantastiska föreställning jag någonsin sett.

Natashas farmor, Anna Stevanovic, var lika fängslad. Hon lämnade föreställningen med ett leende.

– Den var helt fantastisk. Jag kan inte ens på mitt eget språk uttrycka hur vackert det var, ännu mindre på engelska. Kostymerna var så mäktiga och färgerna så varierande. Budskapet i sången ‘Finna sanningen’ var djupgående – alla ord i sången var betydelsefulla.

Juliannes mamma, Tania Roberts, upplevde att hela föreställningen gav henne en känsla av att vara där.

– Jag fick en vision om hur fantastiskt det var på den tiden – så mycket har förlorats i den moderna världen. Jag kunde se hur ädla värderingar uttrycktes under hela föreställningen. Det är strålande att människor ägnar sig åt att behålla traditioner och föra visdomen vidare, så att den inte förloras. Sången om Himmelska fridens torg gjorde mig tårögd. Det gjorde även ‘Ljusvakan’. För mig representerar det en bro från det gamla Kina till det nya Kina och den visade hur framtiden kommer bli. Jag betraktade den lilla flickan som en bärare av visdom in i framtiden. Jag tror att många människor blundar för de hemska saker som sker men ett barn blundar aldrig. Konsten är ett kraftfullt sätt att förmedla ett budskap.

Översatt från originalartikeln på engelska