När pressfriheten minskar kommer journalisterna i kläm
Bild 1: Panelen på mötet om pressfrihet för Reportrar utan gränser i New York. Från vänster till höger: Angela Kocherga, reporter på den amerikansk-mexikanska gränsen, John MacArthur, VD för Harper's Magazine, John Solomon, chefredaktör för Washington Times. (Foto: Charlotte Cuthbertson/The Epoch Times)


Israels pressfrihet är i fritt fall och journalister mördas i Ryssland och Mexiko, enligt Reportrar utan gränser (RSF). RSF släppte sitt World Press Freedom Index i tisdags och i det fanns en allmän nedåtgående trend i de undersökta 175 länderna.

Europeiska länder tog de 13 topplatserna men det finns en oroväckande nedgång totalt sett, enligt RFS:s Washingtondirektör Clothilde Le Coz.

– Inte bara på grund av de fysiska överfallen som journalisterna är offer för utan på grund av att dessa länder anpassar och stiftar lagar som är farliga för tryckfrihet och yttrandefrihet, sade hon på Overseas Press Club i New York.

– Internet är verkligen en stor fråga i dessa länder. Lagarna som de stiftar för internetfrihet är begränsande för yttrandefriheten i allmänhet.

Israel sjönk med 47 platser i index till den 93:e platsen medan de vanliga tvivelaktiga som Eritrea, Burma, Kina och Iran fanns längst ner.

USA höjde sig 20 placeringar i år, från 40 till 20, vilket var ett ”fantastiskt framsteg” enligt Le Coz.

– Mest av allt beror det på att journalister i USA inte hamnar i fängelse för nationella säkerhetsfrågor som de brukade under Bush-eran.

Hon sade att det fortfarande fanns oro för att skydda journalisternas källor.

Fem amerikanska journalister greps i främmande länder förra året och ett av de senaste fallen var Laura Ling och Euna Lee, som hölls kvar i Nordkorea.

Att arbeta på den mexikanska gränsen är ett av de farligaste jobben inom journalistik i dag. Angela Kocherga, Borders byråchef för TV-bolaget Belo, åker till Mexiko dagligen med en fotograf för att rapportera om drogvåldets effekter på samhällen.

– Vi har fått tillbringa mycket tid i Ciudad Juarez, Mexicos absoluta mordhuvudstad. Vi har sett hemska våldsscener, skottlossning i fullt dagsljus på livligt trafikerad gata, massaker i populära restauranger, mord på drogkliniker, halshuggningar, sade hon.

Hon sa att i området har 55 mexikanska journalister dödats sedan år 2000 när drogkarteller kämpar för vinstgivande smugglingsrutter till USA.

– Att döda en reporter har en iskall effekt i ett land där straffrihet råder och egen censur har blivit en överlevnadsskicklighet för reportrar. Morden blir olösta och utredningarna leder ofta ingenstans, sade Kocherga.

Begränsningar för pressen skärptes i Kina förra året och nu ligger landet på 168:e plats av 175 länder.

– Ni vet exakt vad Reportrar utan gränser tycker om Kina. Det är fortfarande det land där de flesta journalister är fängslade, sade Le Coz.

För närvarande finns 30 journalister och 57 cyberdissidenter fängslade i Kina, enligt RSF. ”Det finns bloggare och aktivister som ständigt skicka e-post till oss och berättar om att de är i fara i alla delar av landet.”

Ali Alnaemi, en annan panelmedlem, arbetade som nyhetschef för New York Times i Bagdad från 2004 till 2007.

Han sade att den irakiska regeringen har ökat kontrollen av internet, inklusive webbplatser som Facebook. Och trots att statsfolket har vant sig vid närvaro av journalister ”finns det fortfarande några oroväckande händelser … saker är fortfarande skakiga i Bagdad”, sade Ali.

Panelmedlem John Solomon, chefredaktör för The Washington Times, sade att han har fått hjälp från RSF två gånger under sin karriär. FBI ställde honom inför domstol om samtalen i hans hemtelefon under 2001 i ett försök att avslöja hans källor. Följande år beslagtogs hans post under två månader av samma skäl.

– Nu är jag chefredaktör och fattar beslut om att skicka reportrar i fara, sade Solomon.

– Det påminner oss alla om att världen är fortfarande en farlig plats för en journalist. Vi ser fortfarande att grundläggande pressfrihet avskaffas varje dag.

John MacArthur, VD för Harper’s Magazine och moderator i panelsamtalen, förklarade hur reportrarna läcker historier för varandra för att hjälpa kollegor i svårigheter.

– Det är en praktisk sak … det handlar ibland att ta en läcka från fängslade, belägrade, hotade kollegor. Detta händer i krigssituationer hela tiden, sade han.

Salomon sade att det behövs mer samarbete med journalister på frontlinjen.

– Jag tror att vi ger upp viktig mark som att vi har vunnit för journalistisk bevakning. Det är en stor skada att den delen av solidariteten är har gått förlorad, sade han.

Vid en RSF presskonferens i Paris, hade generalsekreterare Jean-François Julliard ett liknande meddelande:

– Pressfriheten måste försvaras överallt i världen med samma energi och samma ihärdighet, sade han.

RSF sammanställer ett index varje år baserat på frågeformulär som hundratals journalister och medieexperter runt om i världen kompletterar. Årets index speglar kränkningar av pressfriheten som ägde rum mellan 1 september 2008 och 31 augusti 2009.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/24099/