När masskjutningar är de tidigaste minnena


Joseph Mack växte upp i Kina. Han ser ingenting att fira i 60-årsjubiléet av det Kinesiska Kommunistpartiets styre. Han berättar sin historia för Epoch Times.

Ett av Joseph Macks tidigaste minnen är massavrättningarna av personer som av det Kinesiska Kommunistpartiet (KKP) ansågs vara “kontrarevolutionärer”.

I hemstaden på landet nära staden Guangzhou i södern, där han bodde med sina föräldrar och fyra syskon, fick Mack bevittna avrättningar som var en del av vad som kallades “kuvande av kontrarevolutionärerna”, som började 1950 och pågick i tre år.

– På andra sidan bron från där vi bodde fanns ett fält där folk avrättades nästan varje vecka. De som skulle bli avrättade tvingades tåga längs gatan innan de togs till avrättning. Vi blev tillsagda att de var folkets fiender, minns Mack.

De som avrättades var till största delen medlemmar eller sådana som hade arbetat för Kuomintang, Nationalistpartiet.

– Våra föräldrar lät oss inte gå ut ur huset när något sådant hände, men min storebror hittade alltid på något sätt att komma ut med oss. Jag var ungefär fem år, precis gammal nog att komma ihåg sakerna som jag nu helst vill glömma, sade Mack.

Under den här perioden drog kommunisterna igång sin landreform där en viktig del var att ”eliminera jordägarklassen”. 20 miljoner människor på landsbygden stämplades som jordägare, rika bönder, reaktionärer eller dåliga element. En av Macks fastrar ansågs vara en sådan.

– [Hon] blev slagen så illa att hon inte kunde gå med ryggen upprätt igen. Som jordägare [hon ägde bara ett hus som var större än de andra] tvingades hon knäfalla på krossat glas och erkänna brott som de hade hittat på åt henne, berättade han.

Sista droppen för Macks familj var utbildningen som tvingades på barnen.

– Mamma berättade senare att barnen fick lära sig att skandera “’Bu ai papa, bu ai mama, zhi ai guojia” – Älska inte din pappa, älska inte din mamma, älska bara ditt land, sade Mack.

När hans storasyster hotade med att rapportera deras mamma till myndigheterna för att hon skällde ut henne, bestämde föräldrarna sig för att lämna Kina. Macks pappa åkte i förväg för att hitta arbete utomlands.

– Det var ingen lugn seglats att söka tillstånd för att lämna landet för att förenas med pappa. Det tog månader att behandla ansökningen. Sedan kom de och sökte igenom huset och tog bort allt som verkade misstänkt.

– Bland de saker de tog och aldrig återlämnade var ett bröllopsfotografi. Det var taget med pappa i en ateljé, iklädda bröllopskläder av västerländskt snitt.

På grund av fotot sattes Macks mamma i arrest och förhördes dagligen i över en månad.

– Dagen då mamma fick tillstånd att lämna landet sa hon ”Så länge kommunisterna är kvar vid styret sätter jag inte min fot på kinesisk mark igen”.

Med 30 väskor i bagaget tog modern de fem barnen från Guangzhou till Macau med båt för att träffa sin man.
– Vi stannade i Macau i ett år och i januari 1952 åkte vi till Hong Kong, sade Mack.

1975 bosatte sig Mack permanent i Australien och har sedan dess jobbat som elektroingenjör i samma firma i Sydney. 1977 kom hans mamma också.

– Mamma var katolik och hon ville heta Maria, men hennes närmaste släkt och vänner ville kalla henne vid dop-namnet, Li-rong. Hon gick bort år 2004. Hon åkte aldrig tillbaka till Kina, berättade Mack.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/22681/