När man tystas ner för sina åsikter
(Foto: Förlaget Tranan)


Tystade röster är en antologi som berör yttrandefrihetens gränser där cirka 50 personer bidragit med text och bild. Många modiga journalister runt om i världen har fått plikta med sina liv på grund av sin grävande journalistik och sina åsikter.

En av dessa är Anna Politovskaja som mördades i Moskva, Ryssland i höstas. Den sista text Politovskaja skrev innan hon kallblodigt sköts till döds finns publicerad i boken.

När Camilo Garcia skrev om hur borgmästaren i staden La Dorada skingrat pengar blev han hotad, till slut så allvarligt att han var tvungen att fly undan staden för att undkomma med livet. En annan journalist i Moçambique, Afrika, Carlos Cardoso, blev mördad i sin bil. Hans grävande journalistik utgjorde en fara för dem som inte tålde sanningen. Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak sitter fortfarande fängslad i ett fängelse i Eritrea för sina åsikters skull.

Akbar Ganji från Iran har de senaste sex åren suttit i fängelse. Även hans brott var att han uttryckt sina åsikter.

Zheng Yichun från Kina skrev bland annat följande ur en artikel i Yibao (som återfinns i boken): ”Beväpnat med Marx, Lenins, Maos, Dengs och Jiangs vansinniga och viktiga tankar är det kinesiska kommunistpartiet starkt, kraftfullt och berett att segra över alla som utövar sin yttrandefrihet. Partiet är beslutsamt, konspiratoriskt och kapabelt att ta itu med alla oliktänkande; det kan i princip – eller kanske till och med fullkomligt och totalt – tvinga alla kineser till tystnad och göra dem stumma som skrämda cikador, utan mod att uttrycka sig, oavsett om de är arga eller ej.”

Denna kritik av den omfattande censuren i Kina ledde till att Zheng Yichun fängslades och dömdes till sju års fängelse.
Även om Sverige stoltserar med press- och yttrandefrihet så innebär det inte att man kan tycka vad man vill. Detta tar journalisten Dan Josefsson upp i boken. Som exempel på detta är när självcensuren gör sig gällande och belyser detta bland annat med att ta upp mediadreven mot satirikern Lars Hillersberg och Björn Eklund.

Boken är uppdelad i fyra sektioner som berör yttrandefrihetens gränser: Europa och före detta Sovjetunionen, Amerika, Afrika och Asien.

Tystade röster

Redaktör: Petter Ljunggren
Publicerad: 2007 av Bokförlaget Tranan
Antal sidor: cirka 330 inklusive en mängd bilder
Boken har getts ut med bidrag och stöd från bland annat Reportrar utan gränser, Svenska akademin och Sveriges författarförbund.