När en ko kan göra hela skillnaden
Ett föräldralöst barn på ett av Ukrainas drygt 300 barnhem. Frivilligorganisationer (NGO:s) hjälper familjer som har hamnat i riskzonen att få sina barn placerade på barnhem. (Med tillstånd av Partnership 4 Every Child)


Ukrainas barnhem är fulla av barn som aldrig borde ha tagits ifrån sina föräldrar, säger frivilligorganisationer. Fattiga familjer förlorar ofta sina barn eftersom deras levnadsvillkor bedöms otillräckliga.

För att hålla landets barnhem fullbelagda, skickar barnhemmens styrelseordförande ut folk till landsbygden för att övertyga familjer att ge upp sina barn, berättade Ukrainas barnombudsman Yuriy Pavlenko för utbildningsväsendet Utbildning i Ukraina, den 20 november.

”Vi menar inte att barnen ska vara kvar i familjen om det finns ett hot eller missbruk” säger Vasylyna Dybaylo, chef för Partnership 4 Every Child. ”Men om man istället kan använda resurserna till att stödja familjen bör man göra det.”

Hennes organisation hjälper missgynnade familjer att få behålla sina barn hemma. De stöttar ofta familjer med en liten summa pengar så att de kan betala sina gas- och elskulder men hjälpen kan också ta sig andra former.

En familj fick en ko, vilket var en stor hjälp för familjen som slapp splittras. Barnen fick mjölk, ost och gräddfil vilket förbättrade barnens näringsintag väsentligt, berättar Dybaylo.

Svitlana Kharchenko, taleskvinna för organisationen Ukraina utan föräldralösa, berättar om ett barn som togs ifrån sin mormor. Hon hade varit hans förmyndare sedan hans föräldrar dött. På grund av att kvinnans hus var i dåligt skick, placerades han på ett barnhem.

Det är inte nödvändigtvis så att familjerna inte tar hand om sina barn ordentligt. Ibland har familjerna bara inte råd att underhålla hemmet, berättar de som arbetar i hjälporganisationen. Barn från sådana familjer utgör en stor del av de mer än 15 000 barn som för närvarande växer upp på Ukrainas omfattande nätverk av barnhem.

Barnhem i Ukraina har i allmänhet inget bra rykte bland folket i Ukraina. ”Oftast är det fruktansvärda förhållanden på barnhemmen. Jag har varit på ett i Boyarka och jag tycker verkligen synd om barnen”, säger Kateryna Yurchenko, 23, som bor i Kiev.

Yuriy Pavlenko beskrev institutionerna i en intervju: ”Nu är barnhemmen enorma, halvslutna institutioner som tar emot barn från hela regionen och barnen förlorar bokstavligen kontakten med omvärlden.”

Enligt Pavlenko borde Ukraina reformera sitt barnhemssystem så att alla barn växer upp i en familj. Och barnhemmen kan förändras så de kan fungera som pedagogiska anläggningar.

De ukrainska myndigheterna har nu satt som mål att kraftigt minska antalet barnhem i Ukraina till år 2020.

Översatt från engelska