Mystisk halo visade sig inför diktatorns födelsedag


En halo runt månen spred ett mystiskt sken över Nordkorea när medborgare utlovade ledaren Kim Jong-il evig lojalitet inför hans födelsedagsfirande.

Omvärlden undrar om ledaren för det kommunistiska landet Nordkorea är redo att markera sitt 67:e år genom att testa landets långdistansmissil som teoretiskt sett skulle kunna nå så långt som till USA, skriver Reuters.

Det spekuleras om Kim Jong-ils hälsoproblem och vem som skulle efterträda honom i ett av världens mest isolerade och fattiga länder. Kim Jong-il tog över makten efter sin far Kim Il-sung som avled 1994.

Måndagen 16 februari firar Kim sin födelsedag och de statliga nordkoreanska medierna omnämner dagen som ”nationens mest lyckobringande dag”.

Under sina år vid makten har Kim Jong-il skrämt omvärlden med sina kärnvapenprogram och det ständiga hotet om att skicka sina miljoner man starka armé över gränsen till den södra koreanska halvön.

Han har också lett sitt land djupare i fattigdom, och i slutet av 1990-talet har en hungersnöd dödat omkring en miljon av de då 22 miljoner invånarna.