Mysteriet med drakarna
Finns drakarna bara i fantasin eller existerar de fysiskt? (Foto: Shioujen Wen/ Epoch Times)


Draken har satt en prägel på alla aspekter av den forntida kinesiska kulturen, och den har blivit en stark andlig symbol för det kinesiska folket. Existerar det verkligen drakar? I kinesiska historieböcker finns det många ögonvittnesskildringar om att drakar observerats, vilket gör det lockande att på nytt undersöka huruvida drakar faktiskt existerar.

I en berättelse från Qingdynastin sägs det: ”År 1503 e. Kr [Mingdynastin, under kejsare Hongzhis 16: e år vid makten] svävade fem drakar i skyn omkring fem kilometer norr om stadsporten till länet Ye i Henanprovinsen. Efter att ha varit en lång stund upp i höjden föll de till marken och kunde inte stiga upp igen.”

”Molnen samlades i skyn och havet började piskas upp. En grönklädd gudom steg ned från skyn och omringades omedelbart av de fallna drakarna. Ett ögonblick senare skingrades molnen och havet blev lugnt. De fem drakarna kunde fortfarande inte flyga iväg. I denna stund steg ytterligare en gudom ned, och drakarna kröp runt honom. Plötsligt blev himlen mörk. Tunga moln och tjock dimma dök upp på nytt. När himlen till slut blev klar var gudomarna och de fem drakarna borta.”

Ett avsnitt i dokumentationen hos Jiaxings regionala styre berättar en liknande historia: ”I september 1588 e. Kr. syntes en vit drake på sjön Ping i Pinghu län i Zhejiangprovinsen. Den flög över sjön och lyste upp halva himlen med rött ljus.”

“Ögonvittnet Shen Maoxiao, en historieskrivare vid det kungliga hovet, såg en gudom i lila kläder med en gyllene krona, mer än 30 meter lång, mellan hornen på draken. Gudomen höll ett föremål som liknade ett svärd. Ett klot av klart ljus, stort som en dou [ett kinesiskt mått] framträdde under drakens horn.”

I ett avsnitt i historiedokumentationen hos Songjiangs regionala styre finns en ögonvittnesskildring av en händelse som ägde rum 20 år efter att den vita draken sågs i Pinghu län. I juli 1608 observerades en vit drake liknande den på sjön Ping vid floden Huangpu i Songjiang län, Shanghai. Det fanns också en gudom som stod på drakens huvud.

I en dokumentation om de fem elementen från Senare Handynastin, som senare citerades i en annan dokumentation om ovanliga fenomen från Luoyanglänet, berättas det om en drake som siktades vid det kejserliga palatset. Liu Hong, kejsare under Handynastin, hade sin huvudstad nära det som idag är staden Luoyang i Henanprovinsen. Wenmingpalatset kan ha varit stället där han bodde.

Den 1 juli 178 e. Kr. föll ett stort svart föremål från himlen ner på den östra gårdsplanen vid Wenmingpalatset. Föremålet var runt och liknade taket på en forntida vagn. Det var mer än 20 meter långt och snurrade i snabb takt och gav ifrån sig ljus i olika färger. Föremålet hade ett huvud men inga fötter och ingen svans. Det såg ut som en drake, men kanske inte var det.

I krönikorna om de fem elementen från Yuandynastin står det följande: “I juli under kejsare Zhiyuans 27: e år vid makten [augusti 1290 e. Kr.] framträdde en drake nära berget Long i Linxonglänet i Shandongprovinsen. Draken kunde få ett klippstycke som vägde ett halvt ton att flyta runt i luften.”

Under kejsare Jians 24: e år vid makten under Handynastin [219 e.kr.] dök det upp en gul drake vid floden Chishui i staden Wuyang och stannade kvar där i nio dagar innan den till slut gav sig av. Ett tempel byggdes och en stentavla restes inuti templet för att hedra drakens besök.

I april under kejsare Yonghes första år vid makten under Jindynastin [245 e. Kr.] framträdde två drakar, en svart och en vit, vid berget Long (som bokstavligen betyder drakberget). Murong, kejsare över kungariket Yan, tog tjänstemän från hovet till berget och höll en ceremoni tvåhundra meter från drakarna.

Lokala historieböcker från Ming- och Qingdynastin innehåller också iakttagelser av drakar. Enligt ”Dokumentation för Linans regionala regering” under kejsare Chongzhens fjärde år vid makten (1631 e. Kr.) sågs en stor drake vid sjön Yilong (vilket betyder underlig drake), sydost om Shiping län i Yunanprovinsen.

I berättelserna står det: “Morrhåren, fötterna och fjällen på draken var ovanför vattnet, och draken var flera dussintals meter lång.” Draken kan ha dykt upp mer än en gång runt berget Long och sjön Yilong och kan således förklara valet av namn på dessa platser.

Under Tangdynastin dokumenterades om en drake som en dag under kejsare Xiantongs styre föll till marken i Tongchenglänet och dog där på grund av ett sår i halsen. Drakens fulla längd var mer än 30 meter, varav hälften utgjordes av svansen.

Svansen var platt. Dess fjäll var likt en fisks. Huvudet hade två horn. Morrhåren vid sidan av munnen var mer än sex meter långa. Dess fötter, som satt under dess mage, var täckta av en röd hinna.

De sju böckerna och skrifterna av Long Ying berättar om att en dag under Chenghua-kejsarens sista år under Mingdynastin föll en drake ner på stranden i Xinhuilänet i Guangdongprovinsen. Den blev slagen till döds av lokala fiskare. Draken var lika hög som en vuxen person och tiotals meter lång. Den var väldigt lik drakarna i klassiska målningar förutom att dess mage var röd.

En död drake upptäcktes vid sjön Taibai under kejsare Shaoxings 32: a år vid makten under Södra Songdynastin (1162). Den hade långa morrhår och stora fjäll. Ryggen var svart och magen vit. Fenor växte på drakens rygg och två stora horn stack fram på huvudet. Lukten av den kändes på flera kilometers avstånd.

Lokalbefolkningen täckte den med en matta. Regeringen skickade folk att hålla en hyllningsceremoni på platsen. Efter en natt med kraftigt åskväder försvann emellertid draken. Endast ett dike fanns där den hade varit.

Historien om Yongpings regionala styre berättar om att en drake på sommaren under kejsare Daoguangs 19: e år vid makten (1839), föll ned från himlen vid floden Luanhe i Laotinglänet. Draken låg orörlig, täckt av flugor och larver. Lokalbefolkningen skyddade den från det direkta solljuset och hällde kallt vatten på dess kropp. Tre dagar senare, efter en natt med åska, gav sig draken av.

Flera händelser under det senaste århundradet har också ansetts vara observationer av drakar.

I augusti 1944 samlades hundratals människor från byn Chenjiayuanzi i Fuyulänet, söder om floden Songhuajiang, runt ett svart djur längs flodbanken. Ögonvittnet Yen Dianyuan sade att djuret var ungefär sju meter långt och såg ut som en ödla. Ansiktet var nästan likadant som på drakar i klassiska målningar, med sju eller åtta tjocka, hårda morrhår. Övre delen av kroppen var drygt en tredjedelsmeter i diameter. Djurets fyra tassar var djupt nere i sanden. Krokodilliknande fjäll täckte hela dess kropp.

Sommaren 1953 föll ett oidentifierat djur ner från himlen på en plats söder om Henanprovinsen. Enligt beskrivningar från några av ögonvittnena såg djuret ut som en jättelik haj. Stanken av förruttnelse drog till sig mängder av flugor. Om det var en haj borde den ha levt i havet. Varför föll den ner från himlen? Det här fallet kan ha ett samband med de historiska berättelserna om drakar som föll ner från himlen.

Den 4 augusti 2000 var det ett skyfall över byn Heishanzi i Kina, och efteråt täcktes byn av ett skikt av varm ånga. Plötsligt kom tunga moln ner från himlen och rullade ovanför marken. Folk i byn var väldigt rädda eftersom de aldrig hade sett den här typen av väder tidigare; de stannade inomhus med dörrar och fönster stängda.

En ung man gick ut för att se vad som pågick. Han befann sig snart utanför byn och överväldigades plötsligt vid synen av två drakliknande djur, ett svart och ett vitt, som låg på marken framför honom. Han såg att hornen, fjällen, tassarna och svansen på djuren var precis likadana som på de traditionella drakmålningarna, förutom att deras morrhår var kortare. Han vände sig om och sprang mot byn så fort han kunde och skrek: ”Kom och titta på drakarna, kom och titta på drakarna som har fallit ner från himlen!”

Nyheten spred sig snabbt över hela regionen. Polisen, tjänstemän och lärda människor begav sig till byn Heishanzi för att undersöka det hela. Polisen skingrade folksamlingen och lämnade kvar flera personer för att vakta djuren.

Senare fick en vindpust de mörka molnen att rulla upp och ner. När det var över hade det vita djuret försvunnit trots vakternas vakande ögon. Tjänstemännen kunde inte förklara försvinnandet, och de var lika frustrerade över det svarta djuret som fortfarande låg på marken.

En bonde sade: ”Jag har hört att något som detta hände för flera år sedan. Folk hällde vatten på drakarna för att få dem att återvända hem.” Han bad några unga bybor att hämta mattor och de satte upp ett skydd åt djuret. Sedan körde de vatten i skottkärror till platsen och hällde det på mattorna så att vatten droppade ner på djuret från mattorna. I december 2000 var djuret fortfarande vid liv.

När det blev mörkt på himlen i staden Wusong i Jilinprovinsen klockan 18.10 den 18 september 2000 syntes en stråle av underligt ljus på himlen i nordväst och den blev snart ljusare och mångfärgad. Sedan dök en drakliknande varelse upp. Dess mun, morrhår, tassar och fjäll kunde ses tydligt. Draken var synlig i mer än 20 minuter. Det starka ljuset dämpades till slut till mörkrött innan det sakta försvann.

Är drakar bara en fantasi i den andliga världen, eller existerar de fysiskt? Detta är fortfarande ett mysterium för oss idag.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/30603/