Mysteriet med den försvunna persiska armén äntligen löst?
En illustration av en sandstorm i Sahara, liknande den i vilken en persisk armé på 50 000 man sägs ha försvunnit. Forntida reliefer i Persepolis, Iran. (Foto: Thinkstock)


Den sista viloplatsen för en 50 000 man stor persisk armé som blev uppslukad i en omvälvande sandstorm i Saharaöknen runt 524 f.Kr. är ett av de största mysterierna i forntida historia.

Många har under åren hävdat att de funnit den försvunna armén, men det mesta har varit bluffar. Nu tror en holländsk arkeolog att han löst mysteriet kring vad som hände med den olyckliga armén för omkring 2 500 år sedan.

Enligt den grekiske historikern Herodotus skickade Kambyses II, den äldste sonen till Kyros II och kung av Persien, sin armé för att förinta oraklet i Amuntemplet vid oasen Siwa efter att prästerna där vägrat att legitimera hans anspråk på Egypten. Armén på 50 000 man gick in i öknen i västra Egypten nära Luxor, men halvvägs mötte de en enorm sandstorm som sägs ha begravt dem allihop.

"En vind uppstod från söder, stark och dödlig och förde med sig höga pelare av virvlande sand, som helt övertäckte trupperna och fick dem att försvinna helt och hållet", skrev Herodotus.


En forntida persisk relief. (Foto: Thinkstock)

En forntida persisk relief. (Foto: Thinkstock)

Trots att många egyptologer betraktar berättelsen som en myt har många expeditioner ägt rum i sökandet efter kvarlevorna av de försvunna soldaterna. De flesta har kommit tillbaka tomhänta, medan andra påståenden om att kvarlevorna upptäckts visat sig vara falska.

2009 tillkännagav två italienska arkeologer att de lokaliserat mänskliga kvarlevor, verktyg och vapen nära oasen Siwa i Egypten, som daterats till perioden då armén ska ha försvunnit. Detta har emellertid också ifrågasatts och avfärdats av många forskare på grund av det faktum att man valt att tillkännage de i en dokumentärfilm snarare än i en vetenskaplig tidskrift. Dessutom råkar de båda filmskaparna ha producerat fem kontroversiella afrikanska "chockumentärer" på 1970-talet.

Professor Olof Kaper, arkeolog på Leiden University i Nederländerna, tror att han vet vad som verkligen hände den försvunna armén. "Somliga förväntar sig att finna en hel armé, fullständigt utrustad. Erfarenheten har dock sedan länge visat att man inte kan dö av sandstormar", sade Kaper, enligt Sci-News. Professor Kaper menar att Kambyses armé inte försvann, utan besegrades. Enligt Kaper blev arméns slutdestination oasen Dahkla – den plats där den egyptiske rebelledaren Petubastis III:s trupper befann sig.

"Han låg i bakhåll för Kambyses II:s armé och på detta sätt lyckades han från sin bas i oasen återerövra en stor del av Egypten, varefter han lät sig själv krönas som Farao i huvudstaden, Memfis."

Utgrävningar i oasen Dakhla har blottlagt inskriptioner av den egypiske rebelledaren Petubastis III:s titel på forntida tempelstenar, vilket tyder på att det var ett starkt fäste i början av den persiska perioden. Förhoppningsvis kommer ytterligare arbete genomföras för att följa upp det här intressanta spåret, som kan lösa ett av de största kvarstående mysterierna inom arkeologin.

Publicerat med tillstånd från Ancient Origins. Läs originalet.

Översatt från engelska.