Mysig och lustig film för hela familjen
Skådespelarna i komedin "Grown Ups" (från vänster) Chris Rock, David Spade, Kevin James och Adam Sandler. (Foto: AFP /Jens Kalaene)


  • Titel: Grown Ups
  • Produktionsår: 2010
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Dennis Dugan
  • Medverkande: Adam Sandler, Kevin James, Chris Rock, David Spade, Rob Schneider, Salma Hayek, Maria Bello, Maya Rudolph m fl.
  • Kom ut: 110202

Oförarglig är ett ord som beskriver denna film ganska bra. Det är inte en de stora händelsernas film. Men som familjefilm fungerar den utmärkt. Och rollistan är ju inte direkt fy skam.

Fem barndomsvänner återförenas när deras baskettränare dör. De tar tillfället i akt och spenderar en helg tillsammans med sina familjer i en stuga. De har diverse vanliga medelåldersproblem som kommer till ytan under helgen. Samtidigt försöker de visa sina barn att man inte behöver TV-spel för att ha roligt.

Filmen har inte mycket till story, men å andra sidan behövs det inte för den här typen av film. Titeln är ironisk; de vuxna beter sig ännu barnsligare än barnen, så det förekommer en del slapstick-humor när de vuxna ska ”demonstrera” hur man gör olika saker. Som när Eric (James) ska visa hur man använder ett rep för att svinga sig ner i vattnet och inte släpper i tid, vilket resulterar i att han kolliderar med ett träd och slår sig gul och blå. Roligt? Ja, jag tycker det.

Jag tror knappast detta hade varit en lika bra film utan den starka rollistan; detta är erfarna komiker, som alla har minst femton års erfarenhet av komedi-genren. Å ena sidan tror jag att man skulle kunna göra en mycket bättre film med denna rollista. Men som den är nu, är det en mysig och lustig film som hela familjen kan se.