Myndigheterna tystar rapportering kring skolmorden i Shaanxi


På lördagen var tillståndet fortfarande kritiskt för elva av de barn som vårdas på sjukhus efter attacken mot en förskola i Shaanxiprovinsen. Familjerna till de nio döda och elva skadade barnen har varnats för att ge intervjuer. Brottsplatsen är fortfarande avspärrad.

Det var på morgonen den 12 maj som en man tog sig in på en privat förskola i byn Linchang i Nancheng-häradet i Shaanxiprovinsen och dödade och skadade barn. De skadade barnen skickades till sjukhus i staden Hanzhong för akutvård. Wu Huanmin, som utförde attacken, begick självmord i sitt hem efteråt.

En man vid namn Wu som är släkt med ett av de skadade barnen sade till Epoch Times att barnen skickats till två olika sjukhus.

– Regimen låter oss inte tala öppet om den här saken. De har delat upp gruppen på det här sättet för att de är rädda att vi ska ställa till problem.

En annan man, även han med namnet Wu, berättade för Epoch Times reporter:

– Informationen har blockerats. Det är förbjudet att rapportera om det. Vägarna har varit blockerade sen igår och tre grupper med poliser har omringat förskolan så ingen kan komma in. Polisen stod där i regnet och hindrade journalister från att komma in. De sade också till de dödade barnens familjer att inte säga något om en journalist ville tala med dem.

Wus femåriga barnbarn finns bland de skadade barnen. Han sade att pojken fått svåra huggskador i huvudet. Han kan fortfarande inte prata och kommer troligen att bli förlamad.

Efter vad Epoch Times erfarit har de lokala myndigheterna inte kommit med någon plan för att hantera händelsen och polisen har inte gett någon förklaring till offrens familjer.

Dagen då dödsskjutningen inträffade blockerade sju familjer till de dödade barnen vägen framför det lokala sjukhuset för att kräva ersättning från myndigheterna. Trafikpolisen övertalade dem senare att lämna platsen.

En våg av mord och attacker där unga skolbarn utsatts för våld har den senaste tiden svept över Kina. Sex sådana händelser har inträffat inom loppet av 40 dagar, något som chockerat det kinesiska samhället och oroat föräldrar.  Angreppen har varit uppseendeväckande brutala.

Epoch Times intervjuade den välkände människorättsaktivisten Ma Xiaoming från Shaanxiprovinsen, som fördömde våldet.

Ma Xiaoming sade att folk borde se den sociala situation som utgör bakgrund till morden. Han menar att det ligger många olösta sociala konflikter i botten. Bristen på transparens och tillgång till information i det kinesiska samhället förvärrar också dessa konflikter.

– Dagens samhälle är som en vulkan med ett pågående utbrott. Små konflikter bryter ut hela tiden. Det finns inte heller några tecken på att det regerande partiet gör några försök att lösa sociala konflikter. Det är snarare så att de förtrycker folk och försöker sopa konflikterna under mattan, vilket i sig bara skapar fler konflikter och mer orättvisa. Om det fortsätter så här kommer utbrotten bara bli större, sade Ma Xiaoming.

Han tillade att kineserna är vana vid att hålla sig borta från sociala stridigheter och svåra händelser. Han uppmanar det kinesiska folket att sluta vara så frånkopplade eftersom de många manifestationerna av sociala orättvisor påverkar alla medlemmar av ett samhälle och alla är mer eller mindre i fara. Han hoppas att folk ska göra sina röster hörda och vara på sin vakt emot dåliga trender.

Medborgarna borde kämpa för sina egna rättigheter proaktivt, så att det sociala systemet kan förbättras och bli mer demokratiskt, ansåg Ma Xiaoming.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/35502/