Myndigheterna mörkar dödstalen efter översvämningarna i Peking
Bilden, som togs den 23 juli 2012, visar kinesiska arbetare som försöker rensa bort skadade bilar och bråte efter de häftiga regnen i Peking. (Foto: AFP/GettyImages)


Ett massivt regnoväder drabbade Peking den 21 juli och ledde till stora översvämningar. Myndigheterna i Peking hävdade att 37 personer hade dött fram till klockan 17 den 22 juli.

Det har dock rapporterats i kinesiska medier om hur man fortsätter att hitta döda kroppar efter att vattnet sjönk på söndagen. Trots detta har myndigheterna inte justerat dödssiffran. Många översvämningsoffer postade meddelanden och rapporterade dödsfall på internet, och ifrågasatte den officiella siffran. 

Kinesiska medier har även rapporterat att trafiken har störts, vägar och broar har förstörts och hus har översvämmats i 12 härad. Det kanske hårdast drabbade området är Fangshandistriktet.

Southern Metropolis Daily rapporterade om hur en gata i byn Nanhanji i Fangshandistrikten den 22 juli fylldes med gråtande människor som desperat letade efter anhöriga. Alla hade redan förlorat en eller flera familjemedlemmar eller saknade dem fortfarande. 

En invånare i byn Dongnanzhang i Fangshandistriktet sade till Southern Metropolis Daily att byborna hade fiskat upp 16 döda kroppar ur floden mellan den 22 och 23 juli. 

Gao, som bor i byn Louzishui, även den i Fangshan, sade till New Tang Dynasty (NTD) Television att det bor mellan 4 000 och 5 000 personer i hennes by, och att bara där hade fler än 37 personer mist livet. 

Baserat på detta uppskattade hon det till att över 1 000 personer fått sätta livet till i de många byarna i Fangshan. 
– Det var så många bilar som sköljdes bort av översvämningen. Många av dem hade döda kroppar i sig när man tog hand om dem. 

Epoch Times intervjuade två invånare från byn Shidu i Fangshandistriktet, och en person från Peking. Alla sa att dödssiffran är högre än de 37 som myndigheterna uppger. Zhang, en kvinna från Shidu, sade:
– Dödsfallen i förorterna är inte inräknade i den siffran. Att säga att bara 37 personer dog är det samma som att mörklägga det hela.

Hon sade även att ett turistområde i Shidu var bland de hårdast drabbade områdena. Alla hus där översvämmades och många turister dog, sade hon. 
– När vattnet drog sig tillbaka hittade vi dussintals kroppar som hade sköljts ner därifrån.

Zhao, som också kommer från Shidu, sade att många döda kroppar sköljdes ner från uppströms längs floden. 

Många som överlevde översvämningarna har skrivit om sina upplevelser på mikrobloggar eller internetforum.

Bloggaren Wang Ji från Shidu skrev: ”Fordon, båtar, nötboskap, får och grisar som sköljts bort av översvämningen låg över hela gatorna.” Dessutom gick han och hans fru längs järnvägen en hel dag innan de fick tag i en taxi. ”Föraren sade att minst 1 000 personer hade dött,” skrev Wang Ji. 

Många klagade på att myndigheterna inte agerade snabbt med räddningsåtgärder. 

Liu från Peking sade till Epoch Times att mellan 40 och 50 anställda på hans företag, däribland en gravid kvinna, satt instängda i en lastbil i tre timmar. Vattnet inne i och utanför företagets byggnad var nästan två meter djupt, men de kunde inte nå någon på telefon under de tre timmarna. 

– Det var många som dog. Jag vet inte exakt hur många, jag klarade inte av att titta på de hemska scenerna. De som dog hade fångats i ett hus, och ingen kom för att rädda dem, sade han.

En annan bloggare som reste till Shidu den 23 juli för att hjälpa till i räddningsarbetet, skrev på sin mikroblogg: ”Byborna har varken el eller vatten sedan tre dagar tillbaka. Så här långt har myndigheterna inte erbjudit dem någon hjälp.”

”Byborna sade att många hade skadats och dödats i de hårdast drabbade områdena; det sitter fortfarande fast folk där,” skrev han vidare. 

Gao, från byn Louzishui i Fangshandistriktet, sade till NTD att de lokala myndigheterna inte hade dykt upp för att erbjuda hjälp till byborna. 
– Det var förfärligt. Vi fick inget vatten på en hel dag. Men det är ingen som bryr sig. 

Pekings partitidning rapporterade att Pekings borgmästare och partisekreteraren Guo Jinlong, höll ett krismöte på natten den 22 juli, och sade till stadens ledare att fokusera på räddningsarbetet och att upprätthålla stabiliteten i samhället, så att den 18:e partikongressen skulle kunna hållas.

Radio France Internationale citerade en journalist från Peking som sade att Pekings stads propagandadepartement har beordrat media att rapportera positiva nyheter och sagt åt de som erbjuder mikrobloggtjänster att de ska stärka censuren. 

Guo Jinlongs kommentarer ledde till stark kritik på mikrobloggarna. En användare skrev att ”myndigheterna inte gjorde ett bra jobb, och nu oroar de sig ändå för allmänhetens ilska”.

En annan bloggare skrev: ”Borgmästare Guo betonade stabilitetsarbetet eftersom han är oroad över att översvämningarna ska förstöra hans chanser att komma in i politbyrån under nästa partikongress. 

Den oberoende skribenten Zhu Jianguo från Shenzhen sade till NTD att myndigheterna åter igen blockerat folkets kritik och möjlighet att övervaka dem. 
– Stormen i Peking kommer inte att dränka Peking, men det kommer folkets ilska att göra. Det här är den verkliga katastrofen, sade han. 

Översatt från engelska